Почетна » Министарство за усамљене сениоре
Занимљивости

Министарство за усамљене сениоре

Самоћа старијих у Великој Британији толико је велики проблем да су времешни грађани ове острвске земље недавно добили министарство које се тиме бави. Британска премијерка Тереза Меј именовала је првог министра за усамљеност како би се наставио рад убијене лабуристичке заступнице Џо Кокс и решио проблем изолованости с којом се суочава готово свака десета особа у тој земљи. 

Обзнањено је да ће ову функцију, уз већ постојећи посао, обављати Трејси Кроуч, тамошња министарка спорта, наслеђа и туризма. Кроучова ће, како је најављено, имати задатак да осмисли стратегију за решавање овог проблема, за који научници тврде да је повезан са деменцијом, раним морталитетом и високим крвним притиском. 

Према недавно објављеним истраживањима, више од девет милиона људи се увек или често осећа усамљено, око 200.000 старијих људи више од месец дана није разговарало са пријатељем или рођаком, али и чак 85 одсто младих особа са инвалидитетом, старости од 18 до 34 године, изјавило је да је изоловано. 

– За превише људи је усамљеност тужна реалност савременог живота. Желим да се суочимо са овим изазовом нашег друштва – рекла је Мејова. 

Подаци показују и да већина Британаца старијих од 75 година живи сама, док лекари у Великој Британији сваког дана приме између једног и пет пацијената који траже помоћ јер су усамљени.  

Комисију за разматрање овог немилог проблема основала је управо Џо Кокс, и то непосредно пре него што је убијена, позвавши извршну власт да именује министра који би се бавио овом темом. Џо Кокс је, подсетимо, убијена пре две године насред улице у Бирсталу, у свом округу на северу Енглеске. Парламентарну заступницу усмртио је ножем и пиштољем Томас Меир, човек који се залагао за етнички чисту Британију.