ХРАНЉИВИ САСТОЈЦИ МЛАДОГ ЛУКА
Богат је калијумом, калцијумом и фосфором, који штите срце и кости, као и витамином Ц, ког више има у зеленим перима него у луковици. Садржи и биљни хормон глукокинин, који снижава ниво шећера у крви, па се посебно препоручује дијабетичарима. У 100 грама младог црног лука има 35 калорија.
БЛАЖЕГ ЈЕ УКУСА ОД СТАРОГ ЛУКА
Задах из уста неутралисаћете ако после ручка грицкате першун или попијте шољу зеленог чаја. Посебан мирис и укус луку даје етарско уље од ког заправо и потичу његова лековита својства. Он, наиме, снижава крвни притисак, помаже у борби против рака простате и једњака.
ПАЖЉИВО ЉУШТИТЕ МЛАДИ ЛУК
Јер у младом луку је најбоље оно што је споља. Ту се налази највише флавоноида, антиоксиданата који штите од инфекција и чисте крвне судове. Млади лук незаобилазан је састојак свих салата, а можете га чувати у кеси у фрижидеру и до недељу дана. Ако имате осетљив желудац или проблема са гастритисом, не претерујте.