Почетна » Могли би да спавамо ТРИ сата мање, а останемо свежи
Неуролог Вести

Могли би да спавамо ТРИ сата мање, а останемо свежи

Истраживачи са Универзитета у Оксфорду открили су нову мету за испитивање сна у мозгу сисара – мождани кортекс. Рад је објављен у часопису Nature Neuroscience.

Док се активност у кортексу обично користи у студијама спавања за снимање образаца спавања/будности, најновије истраживање из Оксфорда открило је да процеси унутар самог кортекса заправо могу да буду одговорни за контролу сна, као што су колико дуго спавати и колико дубоко се тоне у сан.

Студија је пратила активност мозга код лабораторијских мишева, који имају фундаменталне сличности у мозгу са људима у смислу анатомије и механизама спавања. Неурони у два подручја кортекса – неокортикалном слоју 5 и делу хипокампуса – били су “ућуткани” у мозгу мишева.

Када су неурони у тим деловима мозга били деактивирани, лабораторијски мишеви су одједном сваки дан остајали будни најмање три сата дуже.

Практичан значај овог открића, научници објашњавају тиме да просечан миш живи отприлике две године, што значи да су током свог живота добили пуна три месеца “будног” времена.