Почетна » Моринга – чудесно лековито дрво
Здравље Савети стручњака Исхрана

Моринга – чудесно лековито дрво

Ово листопадно дрво потиче с Хималаја и често га називају и Дрво које никад не умире. Сматра се једном од биљака с најхранљивијим састојцима до сада откривених, и користи се у прехрани и лечењу бројних здравствених проблема

 

Моринга се као чудесно лековито дрво помиње чак 2.000 година п.н.е. у ајурведској традиционалној медицини и од тада се користи у прехрани и лечењу бројних здравствених проблема. Невероватно је отпорна биљка која несметано расте и на потпуно сувим земљиштима, чак и након пожара или сече, и често је зову и Вечно (бесмртно) дрво или Дрво које никада не умире.

Дрво моринга се сматра једном од биљака с најхранљивијим састојцима које су до сад откривене, а највише нутријената се налази у малим листовима. Прах се прави од свеже убраног лишћа дрвета. Свеж прах је тамнозелене боје и има јак мирис који подсећа на мирис ораха. Прах се припрема тако што се лишће суши на ниским температурама тако да ткиво биљке постане лако за млевење. Кад се једном запакује, прах листа моринге остаје свеж и задржава све хранљиве вредности витамина, минерала, андиоксиданаса, хлорофила и свих аминокиселина.

По нутриционој вредности моринга прах може парирати већини воћа и поврћа, а како је потпуно органски, нема нежељених ефеката и лако га је чувати и користити. Лако се раствара у води, тако да се често користи и као додатак јелима.

Осушени и самлевени прах листа моринге садржи око 20 врста аминокиселина, 46 антиоксиданаса, 36 антиупалних компоненти и више од 90 нутријената, што га чини једним од најбољих природних суплемената. Моринга прах је одличан извор минерала попут гвожђа, калцијума и витамина А, Б, Б1, Б2, Б3, Б6, Ц, Е, као и макроминерала и фитонутријената. Осим тога, одличан је извор протеина и дијететских влакана.

  • Захваљујући великом присуству гвожђа у саставу, ова моћна биљка убрзава формирање хемоглобина и миоглобина, корисна је код дијабетеса, снижава ниво триглицерида и регулише крвни притисак.
  • Од аргинина тело гради хормон раста који је одговоран и за изградњу хрскавице, те се његовим појачаним стварањем могу смањити болови у леђима и костима.
  • Зеатин је још један састојак овог праха, врхунски је антиоксиданс моћних својстава и снажан детоксикатор организма који утиче на обнављање ћелија. Моринга прах игра значајну улогу кад је у питању и здравље коже. Широк спектар хранљивих састојака чини га одличним за кожу, а пре свега зеатин који утиче на регенерацију ћелија и њихово спорије старење. Моринга прах се може нанети директно на лице или се измешати с глином или сандаловином као паста, и тако нанети на лице као маска за нежнију, сјајнију и кожу без флека.
  • Моринга прах је одличан извор антиоксиданаса и садржи доста витамина А, Ц и Е и биофлавоноида. Активни слободни радикали узрокују кожна обољења тако што уништавају електролите у здравим молекулима. Ови нутријенти помажу у спречавању оксидације здравог ткива и тако успоравају процес старења и стварања бора.
  • Моринга је богат извор хлорофила који јача наш имунолошки састав и снагу самозарастања. Тај зелени пигмент има антибактеријско деловање, побољшава мождане функције, смањује ниво холестерола и потиче чишћење организма од отрова. Моринга не садржи само хлорофил већ и друге биљне пигменте с јаким антиоксидацијским деловањем.
  • Дијабетес може изазвати проблеме с видом и очима. Због веома великих количина витамина А који се налазе у моринги у комбинацији с мноштвом антиоксиданаса веома ефикасно потпомажу у смањењу ризика од појаве слепила код дијабетичара.
  • Витамин Ц је веома битан за регулисање продукције инсулина. Недостатак витамина Ц доказано негативно утиче на функционисање панкреаса и његову могућност да лучи неопходне количине инсулина. Моринга у својим листовима садржи шест до седам пута више витамина Ц него поморанџа.

Моринга прах је 100 одсто органска намирница и нема нежељених дејстава, тако да је безбедна за особе свих узраста.

Прах моринге садржи:

  • 15 пута више калијума од банане
  • 10 пута више витамина А и 4 пута више бета каротена од шаргарепе
  • 25 пута више гвожђа од спанаћа
  • 17 пута више калцијума од млека
  • 6 пута више цинка од бадема
  • 5 пута више дијететских влакана од поврћа
  • 6 пута више амино-киселина од белог лука
  • 50 пута више Б2 витамина од сардине
  • 50 пута више Б3 витамина од кикирикија
  • 4 пута више Е витамина од кукурузног уља
  • 1.000 пута више зеатина од било које друге биљке