Почетна » Може ли се предвидети време смрти?
Занимљивости Вести

Може ли се предвидети време смрти?

Фото: пескселс

Према речима америчких научника фаза живота која може да најави скору смрт постоји код воћних мушица, а на науци је да сада открије да ли је могуће да се и код људи утврди релативно прецизно време смрти.

Пре око 25 година претпостављало се како у нашим животима постоје само две фазе – детињство и одрасла доб. Већу шансу за смрт приписивали смо одраслој доби, међутим, касније је установљено да постоји и трећа фаза – такозвани касни живот, у коме су, логично, шансе за смрт највеће. Научници с Универзитета Калифорнија у САД спровели су истраживање на воћним мушицама и открили како две недеље пред смрт полажу далеко мање јајашаца него иначе, и дошли до закључка да то није зависило од старосне доби. Исто се дешавало и код мушице старе 60 дана, као и код оне од свега 15.

Значи, незвисно од старости, у њиховим телима нешто се променило две недеље пре смрти, а по томе се могло предвидети која мушица ће угинути и када. Ово откриће назвали су четвртом фазом – „спиралном смрти“. Каснијим истраживањем открили су како и мужјак воћне мушице губи своју плодност у данима пред смрт – независно од тога колико је стар. Научници су отишли толико далеко да су успели да предвиде смрт сваке мушице са тачношћу од око 80 одсто.

Али, да ли се ова веза може приписати и људском роду? Још увек – тешко. Најдаље што су, за сада, дошли у својим истраживањима јесте могућа повезаност снаге, координације и менталних способности с тим хоће ли човек умрети пре или касније. У Данској су спровели такво истраживање у старачком дому, у коме су учествовале особе старости између 90 и 99 година. Неколико година касније упоредили су резултате њихове снаге, координације и менталних способности с датумом смрти. Они који су имали боље резултате – живели су дуже. На науци је да открије можемо ли са сигурношћу, и на основу којих параметара, утврдити када ћемо напустити овај свет.