Почетна » Мучи вас главобоља? Разлог могу бити управо ове намирнице!
Здравље Вести

Мучи вас главобоља? Разлог могу бити управо ове намирнице!

Фото: Пекселс

Уколико често патите од главобоља, треба да знате да исте често могу да проузрокују и неке намирнице. Кинеска храна, чоколада, виршле и лук само су неки од залогаја који вас могу коштати тим досадним болом у слепоочницама.

За одређене намирнице се верује да узрокују чак 30 одсто мигрена и главобоља. Стога је врло важно да пазите шта и како једете. Ако патите од честих главобоља, избегавајте храну са списка која потенцијално подстиче главобољу.

Кисела храна
Намирнице које су укисељене, ферментиране или на неки други начин мариниране неретко садрже моносодиум глутамат познат и као МСГ. МСГ је појачивач укуса за који се показало да подстиче и активира мигрене. Иако америчка ФДА тврди да је МСГ сигуран, његови ефекти су и даље спорни, пише Yахоо.цом.

Алкохол
Црвено вино може да буде повезано с појачаним мигренама, али и пиво, те бело вино могу да узрокују озбиљне главобоље. Наиме, и пиво и вино садрже тирамин. Такође, алкохол повећава доток крви у мозак, што може изазвати мигрену или појачати ефекте постојеће мигрене.

Кинеска храна
МСГ се уобичајено додаје у азијску храну, посебно кинеску као средство за побољшање укуса. Остале намирнице које могу да садрже МСГ: смрзнута храна, прерађена храна, зачини и конзервисано поврће. Због контроверзи око МСГ-а, произвођачи хране дужни су да га наведу на етикети.

Чоколада
Чоколада садржи кофеин, баш као и газирани сокови, чај, кафа и енергетска пића. У малим дозама, кофеин у намирницама и пићима може да појача будност. Осим тога, кофеин може да помогне у апсорпцији лекова против болова, па тако и лекова против главобоље. Али, високе дозе кофеина, какве имају, на пример, енергетска пића, могу да узрокују раздражљивост, несаницу и мигрене. Осим тога, дугорочно конзумирање кофеина може да створи хемијску толеранцију у телу, ако се нагло престане са конзумирањем кофеина, то може изазвати мигрене.

Виршле
Многи брендови виршли, салама, кобасица, месног доручка и феферона обично садрже тирамин. Ове намирнице обично садрже конзерванс натријум нитрат што може у бројним случајевима да буде окидач мигренама.

Лук
Не само да због резања лука можете да пролијете сузе, већ након његовог конзумирања можете да добијете и главобољу, јер и лук садржи тирамин.

Дијетни газирани сокови
Бројни дијетни сокови, грицкалице и нискокалоричне посластице садрже вештачки шећер аспартам. Ова замена за шећер повезана је с главобољама и мигреном, нарочито код људи који га конзумирају редовно током дужег раздобља.

Прескакање оброка
Прескакање оброка може изазвати смањење нивоа шећера у крви, што на крају може да изазове мигрену. Ако сте склони мигренама, једите редовне оброке, те уравнотежену количину воћа и поврћа, целе житарице и немасно месо тако да тело не остане гладно пре следећег оброка.