Почетна » Мудри савети ПАТРИЈАРХА ПАВЛА: Ево како да помогнете пријатељу и кажете да греши
Занимљивости Вести

Мудри савети ПАТРИЈАРХА ПАВЛА: Ево како да помогнете пријатељу и кажете да греши

Фото: Јутјуб

Патријарх Павле остао је у сећању православних верника као један од највољенијих духовника, а његови савети и мудре мисли препричавају се и преносе међу верницима са великим поштовањем.

Доносимо вам једну од његових мисли за све оне који су се некада нашли у недомуници да ли некога да опомену или му укажу да греши  у неким стварима.

– Није нам забрањено, него је чак и наша дужност када видимо да неко чини зло, да ми видимо да је то зло. Али онда ту је наша молитва Богу да се он исправи, и да када се смире наша осећања кроз неколико дана или месеци, треба рећи томе брату, да то што чини није добро. Свети Василије Велики опомиње Немој да због лажног братољубља ти будеш братоубица. Не учинивши што можеш, не опоменувши га на миран начин, ти ћеш на тај начин помоћи њему да изгуби душу – говорио је Патријарх Павле, а записано је у Сабраним беседама патријарха Павла.

Занимљивости из живота Патријарха Павла

Патријарх Павле није раније узимао учешће у гласању, односно није излазио на изборе (локалне, председничке и парламентарне), али је поводом референдума о новом уставу Републике Србије 2006. телевизијским обраћањем грађане позвао да (гласањем) испуне своју „најсветију дужност“ и сам изашао да гласа.Умео је да се нашали и сачуван је велики број анегдота из његовог живота. Поводом 100 година од рођења у Србији је 2014. године објављена поштанска марка са његовим ликом, као и изложба његове личне библиотеке.По њему је названа Гимназија „Патријарх Павле” у Раковици. Подигнут му је 2018. године споменик у Ташмајданском парку, 2011. године биста у Младеновцу, и 2020. споменик на Палама.