Почетна » Мушкарци изгубе једну и по, а жене више од 2 године живота: Навика повећава ризик од ране смрти
Психолог Вести

Мушкарци изгубе једну и по, а жене више од 2 године живота: Навика повећава ризик од ране смрти

Људи који додају више соли у храну током јела имају већи ризик од преране смрти, показало је ново велико истраживање.

Истраживачи са Универзитета Тулејн за јавно здравље и тропску медицину у Америци анализирали су податке 500.000 одраслих који су део британске Биобанке. Открили су да они који увек додају со у храну имају 28 одсто већи ризик од ране смрти у односу на оне који никада не додају више соли. Са 50 година, мушкарци изгубе годину и по, а жене 2,28 година у поређењу с онима који никада или ретко када додају додатне зачине.

Студија, која је објављена у часопису Еуропеан Хеарт Јоурнал у понедељак 11. јула, пратила је прехрамбене навике учесника у периоду од девет година почевши од 2006. до 2010. године.

Истраживачи су рекли да налази указују на неколико импликација на јавно здравље.

„Колико знам, наша студија је прва која процењује везу између додавања соли у храну и преране смрти“, рекао је главни аутор професор Лу Ки

„Додавање соли у храну током јела уобичајено је понашање у исхрани које је директно повезано с дугорочном преференцијом појединца за сланом храном и уобичајеним уносом соли“, појаснио је.

„У исхрани западних земаља, додавање соли за столом чини 6–20 одсто укупног уноса соли и пружа јединствен начин за процену повезаности између уобичајеног уноса натријума и ризика од смрти“, додао је.

Ки је рекао да студија пружа нове доказе да ће модификација индивидуалних навика у исхрани, као што је смањење уноса натријума, „вероватно довести до значајних здравствених користи“.