Почетна » Музеј носталгије
Колумне

Музеј носталгије

Крајем марта посетила сам изложбу „Стакло – настанак и живот“ у Музеју науке и технике, организовану поводом обележавања 100. годишњице од оснивања Чехословачке. Пројекат је био посвећен представљању стакла, његових основних облика, његове суштине и разноликости, путем изложбе-поставке, у комбинацији са живим дувањем стакла и извођењем перформанса. У овој изложби приказане су фазе производње и многобројне примене стакла. Професионални дувачи, у сарадњи са реномираним дизајнерима, стварали су дела која представљају основне технике прављења стакла, откривајући неке од тајни производње. Ова изложба такође је дала прилику посетиоцима да се и сами опробају у дувању стакла.

Био је то за мене изузетан догађај, али још већу радост доживела сам када сам обишла фантастичну музејску поставку која ме је вратила у детињство, недавну, али и давну прошлост. Помоћу једног замишљеног градског домаћинства из прошлог века, пуног ствари које сећају на бакину кућу, поставка ме је вратила у Србију из времена петролеума, гаса и свећа. Међу експонатима препознала сам многе ствари, којих се добро сећам, којима сам се и сама служила, а неке од њих још поседујем, па чак и користим, и које би нашле место у овом музеју! Поставка ме је подсетила на прохујала времена, када смо живели без савремених технологија и иновација, дигиталне писмености, а опет смо имали све, док данас, када имамо превише тога, људи никада нису били усамљенији и отуђенији. У музеју, у љупко опремљеној кухињи, изложени су: шпорети на угаљ и дрва, пржун и млин за кафу, експрес лонци, ручни миксери, вагице, аван, жице и месингане чиније за мешење и мућење, отварачи за флаше, шприц за тулумбе, оклагије, радла за резанце, справа за сечење хлеба и салама, млин за млевење мака, разне пегле, први модели усисивача и машина за прање и цеђење веша и краљ домаћинства – ајскастн. Масивни орман, са дебелим вратима и великом кваком, налик сефу, у коме се није чувао новац већ лако кварљива храна, истиснули су електрични фрижидери тек половином прошлог века! Као и данас и ономад је салон, дневна или велика соба, уређивана с највећом пажњом, с намештајем носталгичних форми романтично беле боје.

Свећњаке и петролејке замењује струја, а један од првих електричних уређаја који почиње да се употребљава је радио. До тада, Београђани су се забављали и опуштали уз музичку кутију, клавир или неки други инструмент. И било им је лепо, интимно и без буке из звучника. Нису их болеле уши и могли су нормално да разговарају. У том амбијенту, као нова просторија, појављује се купатило, а лавор и бокал замењени су умиваоником, а корито кадом. Купатило на изложби је као из бајке и чине га бела велика тучана када на ногицама, стајаћи сјајни бакрени бојлер с тушем и ложиштем, кога се живо сећам, бела керaмичка ноша, романтични метални умиваоник са керамичким бокалом, огледалом, полицом са посудама за бријање, бријачем од дрвета, метала и коже, четком за бријање и разноразне женске утензилије; колмајз, бочице за парфеме, пудријера, четка… Пегле, треница, о чију ребрасту површину се мокра одећа трља, пракљача и преса за цеђење и равнање одеће, ћебад и постељине, илуструју како се прало и пеглало док није било машина за веш.

Веома интерeсантне збирке самог музеја представљају и детаљан живот Србије пре електрификације и ране индустријализације, обухватајући историјске прилике, просторно уређење градова, јавно осветљење, породично уређење, традиционална занимања, културу, писаће машине и штампарство, фото-технику, радио и ТВ апарате и чувени „кабинет“ – у коме се 3 у 1 налазe телевизор, радио са зеленим оком и грамофон, разни модели телефонских апарата, па и онај „Искрин“, исти као један зелени који још користим – затим мерне инструменте, делове збирки енергетике, ватрогасну и пољопривредну технику, парне локомобиле, дреш, вожњаче, тракторе, ватрогасну опрему и разне техничке „новотарије“ из минулих времена.

Обилазећи Музеј науке и технике, уз изражено присуство сентимента и носталгије, уживала сам у занимљивој поставци, учећи и сазнавајући на лицу места, кроз рад ове институције, кроз прошлост, у ствари путеве будућности науке. Колеге пензионери, свакако посетите овај изузетан музеј и поставку која ће вас много развеселити.