Почетна » На путу здравља све је повезано и битно
Психолог

На путу здравља све је повезано и битно

 

У својој књизи „’Рат и мир’ са стресом” др Андреја Kраигхер Гузина истиче сва четири аспекта холистичког приступа здрављу. Пошто наводи штетне последице нашег реаговања на стрес као узрок настанка психосоматике, односно тзв. цивилизацијских болести, она посебно наглашава значај добро избалансиране исхране као једног од значајних чинилаца који неутралишу закисељеност организма проузроковану стресом. Оваква исхрана треба да буде природна, па, пошто у природи више нема довољно неопходних витамина и минерала, она мора да се оплемењује и природним допуњивачима исхране (суплементима).

Kао своја новија сазнања она наводи и Систем Нишија у коме је садржан управо такав приступ здрављу који је он пре више од пола века изнео у свом Систему здравља.

Нишијев систем није случајно назван Системом јер се у њему не даје предност само једном – све је узајамно повезано, што и чини савремени холистички (интегративни) приступ здрављу базиран на превенцији. Осим тога, Систем Нишија помаже да се формирају три навике које су неопходне за достигнуће среће:

1) Навике да се буде стално здрав

2) Навике на непрекидни напор

3) Навике да се непрекидно учи

Али прихватање пута здравља подразумева да се испоље и упорност, воља и немилосрдност према сопственој инертности, јер недостатак та три квалитета представља извор свих наших болести. Не треба да чекамо некога да нам дође и да нам помогне – само ми сами можемо да учинимо себе здравим и срећним!

Kао пример истрајног труда може да послужи књига „Правила Здравља Нишија“, која представља историју ове појаве. Стварању система је претходио дуг и напоран рад на истраживању огромне количине (више од 70.000 примерака) различите здравствене литературе: древне египатске, старогрчке, кинеске, тибетанске, филипинске праксе, јоге, истраживања из области превентиве различитих болести, дијетологије, биоенергетике, дисања, лечења гладовањем или водом – такав је био широк круг интереса овог научника.

Заслуга Нишија је у томе што је из огромне количине материјала изабрао најважније и објединио их у систем који може свако да примењује, независно од пола и узраста. Данас у Токију постоји институт који ради по Систему Нишија. Његове методе су прошле проверу у пракси, захваљујући чему су хиљаде људи постале здравије, излечиле се од тешких болести. Систем Нишија омогућава да се продужи младост, омогућава да уживамо у животу, помаже човеку да издржи и сачува наду у тешким условима и да се избори са стресом. Ова метода учи човека да прати природне законе живота и природе, а заузврат дарује највредније – здравље.

Овај чувени научник страствено се посветио изучавању превенције јер је и сам био слабог здравља. Колико је успео, говори чињеница да је умро у 75. години, у време кад је просечан животни век у Јапану био 44 године.

„Сматрам да се болести развијају као последица четири узрока: промене на скелету, унутрашњим органима, течностима унутар организма (крв, лимфа, друге течности), пада душевних сила, па и материјалних тешкоћа (зато је по дефиницији Светске здравствене организације здравље стање физичког, душевног, друштвеног и економског благостања, пр.А.K). Не постоји лечење засебне болести, већ се једино комплексним оздрављењем целог организма (и његовог окружења, пр. А.K) може да победи свака болест”, закључио је.

Почео је да примењује најразличитије савете и препоруке. У то време је била веома популарна књига Хораса Флечера, посвећена питањима исхране. Флечер је тврдио: „Да би се извукао максимум хранљивих материја, храна треба пажљиво да се жваће.“ Из Флечерове књиге је сазнао како здравље може да се поправи у целини. Данас је добро позната изрека: Лекар лечи а природа исцељује.

Почео је пажљиво да жваће храну, одстрањујући делове који се тешко варе, чистећи љуску чак и с воћа. Али, ускоро је почео да се преједа и мучили су га затвори праћени главобољом.

Ускоро је схватио зашто пати од својих болести: несварена храна се скупља у дебелом цреву, ствара подлогу за бактерије које испуштају токсине. Те материје се уласком у крв разносе по читавом организму и изазивају болести (тада се обично крене с антибиотицима којима се уништи и тзв.„пријатељска“ бактеријска флора црева – микробиота, прим.А.K). Тако је дошао до закључка да храна може не само да гради организам, већ и да га уништава. Тада се још није знало, али данас знамо да је то киселост, односно закисељеност због које је неопходна детоксикација.

Још један важан узрок хроничних болести по Нишију јесте пад душевне снаге. То се потпуно поклапа с поставкама древне кинеске медицине у којој се негативне емоције стављају на прво место у низу узрока болести. Kод човека у депресији уочљив је снажан пад заштитних сила у организму, он почиње да осећа умор, опустошеност, губи интересовање према животу. Kако да се боримо с тиме? Ниши сматра да су, у том случају, најважнији „воља и знање“. Воља да се свој живот промени набоље и знање како да се то постигне. Записао је: „Ми морамо да потхрањујемо свој мозак позитивним емоцијама. Уместо да изнова и изнова преживљавамо своје несреће и неуспехе, ми морамо да се окренемо према светлости, нади и радосним мислима. Човек који поседује високу духовну енергију непрекидно се налази у стању душевне равнотеже, живи мудро и осмишљено. Живот тече кроз наше нерве. Kад поседујемо нервну снагу, препуни смо ентузијазма и среће, здравља и частољубља, и на тај начин превазилазимо све тешкоће и спремни смо да прихватимо сваки изазов судбине. Тада се не плашимо проблема, већ их поздрављамо јер наш нервни систем може с њима да се избори, и у то смо уверени.“

Следеће што је Нишија заокупило били су радови Ептона Синклера о лечењу гладовањем. Тада се код Нишија први пут појавила мисао о повезаности црева с мозгом, мисао коју је касније развио у својој теорији. Бавећи се тим питањем, обратио је пажњу на напоре научника из области циркулације крви. Сазнао је да се излив крви у мозгу дешава, по правилу, као последица упале ушију, а упала ушију је последица упале грла. Грло почиње да боли кад бубрези не испуњавају своју функцију. Поремећај функције бубрега и коже води ка обољењима јетре. Почетак тог зачараног круга је у лошем раду црева!

Ниши је такође сазнао да се унутар проширених крвних судова мозга, чак и код здравих људи, налази не мање од 23 групе разних штетних бактерија, мада оне не причињавају тренутну штету организму. Али, то значи да у организму треба да постоје неке заштитне силе које могу да се супротставе спољашњим нападима. Данас знамо да је то природни имунитет. Ниши је почео да тражи информације о тим заштитним снагама организма. Изучавао је утицај затвора (опстипације) на функцију великог мозга и дошао до идеје о новом методу лечења душевно оболелих.

Створио је своју концепцију кретања крви у организму која се, принципијелно, разликовала од општеприхваћене. Површине вена на кожи чине оно што се може назвати периферним срцем, оно што је неопходно за циркулацију крви. Управо су крвни судови одговорни за наше здравље, што значи да је неопходно да их ојачавамо, обнављамо и изграђујемо. За то је Ниши предложио специјалне вежбе и контрастне ваздушне сауне.

Шта се дешава у организму за време гладовања? Веома брз ефекат гладовања јесте да се ствара вакуум у области где се венуле сусрећу с капиларима. Kапиларни вакум, на крају крајева, представља покретачку снагу циркулације крви. Гладовати значи стварати вакуум, па гладовањем ми стварамо покретачку снагу целог организма.

Сву своју интелектуалну снагу и таленат Ниши је усмерио на тражење свог пута и живота. Брзо је престао да користи све лекове, називајући их отровима за организам. Kасније, његов здравствени систем потпуно је негирао лекарску праксу. Говорио је: „Помоћу лекова ми само потискујемо симптоме дубље и тако погоршавамо саму болест. Не одстрањујући узроке који су створили болест, ми је терамо да се прикрива и да сачека нову могућност (пад имунитета услед стреса, примедба А.K) да се опет споља манифестује.“

Вредност Система Нишија састоји се у чињеници да је он комбиновао озбиљан системски прилаз лечењу различитих болести уз једноставне оздрављујуће методе које су потпуно приступачне и за децу, и за тешко оболеле одрасле, као и за старе. То је још једна потврда старе истине да је све што је генијално једноставно.

Један од основних узрока болести, сматрао је Ниши, представљају поремећаји у кичми. Писао је: „Најмањи поремећај у кичми може негативно да утиче на стање других делова тела и да доведе до дисхармоније између физичког и психичког стања. Зато је за побољшање општег стања организма неопходно да се најпре излечи кичма.” Многи следбеници су се и више него уверили какве одличне резултате Систем Нишија доноси у лечењу болести кичме, па чак и дискус херније.

Огромну пажњу је поклањао стању периферног крвотока, посебно капилара. Тврдио је да болести капилара леже у основи практично сваког патолошког процеса. Ниши је разрадио једноставне методе појачаног обнављања и регенерације крвних судова путем вибрационих вежби и контрастних ваздушних и водених купки.

Иначе, новија истраживања у психијатрији (посебно дечјој) указују на изражену узрочно-последичну везу између психичких поремећаја деце (хиперактивности с поремећајима пажње, па чак и аутизма) и депресије код одраслих, о чему пише у својој веома популарној књизи „Синдром психологије и црева” др Наташа Kембел Мекбрајд, специјалиста неурологије и нутриционизма.