После менопаузе веома је важно да се храните на овај начин како бисте остале фит.
Повећање телесне тежине и надимање су уобичајени симптоми које жене могу да искусе током менопаузе.
Постоје два механизма који томе доприносе током и након овог важног периода у животу жене.
- 1.Пад хормона естрогена изазива континуирано складиштење масних ћелија и доводи до укупног повећања телесне тежине.
- 2. Пораст кортизола, код нас познатог као хормона стреса. То успорава варење, што може довести до надимања, али и недостатка задовољства које су жене у репродуктивном периоду осећале након јела.
Откривамо шест савета о исхрани који ће вам помоћи да пребродите ове проблеме и менопаузу :
1 Избегавајте прерађену храну, кувајте!
Препуну свакаквих додатака, ‘ултра-прерађену’ храну најбоље је избегавати током менопаузе. Обично садржи емулгаторе који узнемиравају црева, а често има и значајне количине заслађивача, скроба и угљених хидрата.
Истраживање обављено у САД показује да је унос калорија значајно већи (до 500 калорија) у данима када су учеснице добијале ултра-обрађену храну и у просеку су испитанице добијале до 0,9 кг на ултра-обрађеној исхрани, али и изгубиле исто толико једући током две недеље непрерађену храну.
Евидентно је, дакле, да ћете боље проћи ако саме себи припремите свеж оброк – ограничавање уноса ултра-прерађене хране може помоћи у превенцији и лечењу гојазности. Кување није тешко, само ће вам олакшати живот!.
2 Смањите унос алкохола
И конзумирање алкохола може да утиче на пораст ваше телесне тежине. Алкохолна пића су пуна калорија које вашем телу уопште нису потребне, садрже висок ниво шећера и угљених хидрата.
3 Напуните тањир зеленилом и поврћем
Тамно, лиснато поврће, попут спанаћа и кеља (сад је његово време!), има довољно хранљивих материја, неопходних женама у менопаузи. Редовно конзумирање зелениша повезано је уједно са побољшаним здрављем срца, губитком тежине и имунитетом.
Салата од лиснатог поврћа ће вас баш наградити!
Ако волите сирови кељ, може бити мало тврд, па га обавезно помешајте с мало маслиновог уља и оставите да одстоји и омекне пре него што га употребите као основу за салату. Наравно, што више боја имате на тањиру, то је више хранљивих материја – додајте који лист зелене салате, руколу, цикорију, блитву, поточарку…
Заправо, било које поврће у којем иначе уживате, с обиљем витамина и минерала, одличан је додатак у салати који може да помогне да се решите проблема које имате са пробавом током менопаузе.
4 Једите више здравих масти
Годинама су нам говорили да морамо избегавамо масти, али сада знамо да оне које називамо добрим и те како могу да нам помогну.
Добре масти као што су маслиново уље и уље авокада, оне које садрже ораси и семенке, могу помоћи вашем телу да апсорбује све врсте корисних витамина као што су витамин А, Д, Е и К. Уз то, конзумирање ових масти ће бити корисно за здравље зглобова и коже јер имају антиинфламаторни ефекат.
А ово је заиста важно! Здраве масти, богате моно- и поли-незасићеним мастима, не само да ће задовољити ваше чуло укуса, већ ће и обуздати ваш апетит јер успоравају брзину пражњења желуца, одлажући сигнал за још хране.
5 Не заборавите протеине
Недостатак многих ручкова је то што им недостаје протеин, што је често разлог зашто вас не држе дуго ситим.
Од виталног су значаја за раст, одржавање и поправку мишићне масе, а такође помаже у сузбијању жеље за храном током дана, кад јој није време. Можете их наћи у животињским и биљним изворима, користите чешће јаја, пилетину, свежи сир, рикоту, пасуљ, сочиво…
6 Узмите додатак омега 3
Овај свестрани додатак исхрани може вам добро доћи у побољшању метаболичког здравља. Омега 3 масне киселине помажу у смањењу ризика од дијабетеса типа 2, инсулинске резистенције, централне гојазности (струк, стомак), повишеног крвног притиска, нагомилавања холестерола и упала.
Постоје и истраживања која сугеришу да омега 3 користи у побољшању расположења, а побољшава и функцију мозга.