Почетна » Најбољи ефекат кад одстоји три до пет минута: Чај који јача имунитет и убрзава метаболизам
Здравље Вести

Најбољи ефекат кад одстоји три до пет минута: Чај који јача имунитет и убрзава метаболизам

Ако пијете свакодневно овај чај брже ћете ојачати имунитет, а искусићете и бројне друге здравствене предности.

Како бисмо на прави начин бринули о себи и свом имунитету, требало би да пазимо на оно што уносимо у организам.

-Нутријенти су најважнија компонента, па је потребно јести разнолику храну која нуди све потребно организму. Воду такође не смете да заборавите, али постоји један напитак који ће учинити много за ваш имунитет – објашњава нутриционисткиња Лаура Бурак.

Јутарњи напитак за здравље

Ако тражите напитак који бисте припремали за почетак дана, посегните за биљним чајем.

„Зелени чај је мој први одговор, јер ће пружити дозу кофеина, али и антиоксиданта те полифенола, биљних састојака који могу смањити упале и делују као заштита од упалних процеса те развоја хроничних болести као што је рак. Снижава и холестерол те су му доказана антиканцерогена својства. Као и кафа и мача, садржи кофеин, а шољица зеленог чаја садржи од 24-40 милиграма кофеина, што је знатно мање од шољице кафе, но пијући зелени чај са кофеином не можете претјерати, а бићете и пуни енергије”, каже Бурак.

Како упални процеси могу да ослабе имуни систем организму ће бити много теже да се од болести брани, али и опорави. Ваш је дакле најважнији задатак да бринете о заштити имуног система.

Здравствене добробити зеленог чаја

Безброј је добробити зеленог за тел, а када се конзумира може ојачати имунитет, штитити од хроничних болести, развоја рака, болести срца и мозга. Зелени чај садржи шест основних полифенола, познатих као катехини. Можда нисте знали да се зелени чај повезује се с убрзаним метаболизмом и бржим сагоревањем масти. Студије су потврдиле и да овај чај помаже код дијабетеса, смањује стрес, штити зубе и тело од штетних УВ зрачења и вирусних инфекција.

Како правилно припремити чај?

Највећу корист имаћете ако пијете тек припремљен чај, који је одстајао између три и пет минута. Током ових неколико минута катехини излазе на површину и имају бољи ефекат када се чај испија. Зелени чај направљен од сушених листова такође садржи више катехина. Бескофеински, инстант или готов чај у бочици има мање катехина, док капсуле зеленог чаја имају једнако ових компонената као и свеже скувани чај.

Како додатак млека утиче на чај?

Традиција испијања чаја с млеком долази из Енглеске. Иако се зелени чај уобичајено не припрема с млеком, студије су показале да додатак млека зауставља благотворан учинак катехина из зеленог или црног чаја.