Почетна » Најбољи начини да олакшате бол у леђима
Здравље Вести

Најбољи начини да олакшате бол у леђима

Tao Porchon Lynch 96 godina master joga učitelj
Фото: Пиксабеј

Добра је вест да овај неугодан симптом у већини случајева пролази кроз недељу до две и то уз основну бригу о самом себи. Међутим, ако је бол снажан или траје неколико недеља, треба да се потражи помоћ лекара.

Противупални лекови Ако сте одлучили да будете јаки и пустити да време учини своје, ипак можете да олакшате бол лековима попут ибупрофена који ће према истраживањима најбоље да делује на ову врсту боли. Хладно-топли облози Можете да се послужите и кесицом смрзнутог грашка првих 48 сати док бол мало не попусти. Ако можете да издржите, ставите га на болно место око 10-ак минута, неколико пута на дан.

Када прође ово раздобље, хладне облоге замените топлим пешкиром. Хладни облози “затварају” капиларе и успоравају проток крви на том делу тела што помаже при смањивању отока, док топли облози опуштају затегнуте мишиће и појачавају циркулацију па доводе више кисеоника до ткива. Правилна обућа Некада је бол у доњем делу леђа директно повезана са стањем стопала па се јавите ортопеду који ће их погледати и анализирати начин на који ходате – неправилан газ може да доведе до болова у леђима. Ту ће вам помоћи ортопедски улошци, али и физикална терапија може да буде од велике помоћи.