Почетна » Најбржи начини да смањите холестерол, лекар тврди: „После три месеца се виде резултати“
Кардиолог Вести

Најбржи начини да смањите холестерол, лекар тврди: „После три месеца се виде резултати“

Велике су шансе да ви или неко кога познајете имате висок холестерол. Ово су најбржи начини да смањите холестерол.

Према Центрима за контролу и превенцију болести, скоро 94 милиона одраслих у Сједињеним Државама има нивое преко 200 мг/дЛ, а 28 милиона Американаца има холестерол преко 240 мг/дЛ, што може изазвати озбиљне здравствене компликације, па чак и смрт.
Многи нису свесни тога да имају висок холестерол јер често нема знакова, али једноставан тест крви може показати да ли морате смањити ниво холестерола у крви.
Врхунске намирнице за побољшање вашег доброг холестерола

Многи верују да ће промене и здрав начин живота одмах смањити њихов ниво холестерола. Међутим, битно је разумети да се нивои холестерола мењају током времена и да не постоји одређени период у којем ће се гарантовано смањити. Док лекови за снижавање холестерола могу произвести промену у року од 6 до 8 недеља, снижавање холестерола променама у начину живота може потрајати дуже. Обично је потребно око три месеца да се ниво холестерола почне мењати као одговор на здравије навике.

Међутим, неки људи могу видети резултате раније, док се други можда неће променити неколико месеци. Неопходно је бити стрпљив и доследан променама у начину живота како бисте видели значајан утицај на ниво холестерола. Постоје бројне промене у начину живота које можете направити како бисте смањили ниво холестерола. Ево пет најефикаснијих.

Спавајте 7–9 сати ноћу

„Недостатак сна је повезан са вишим нивоом холестерола. Довољно сна је кључно за одржавање здравог нивоа холестерола. Сан помаже телу да регулише метаболизам и смањи упалу. Када не спавамо довољно, наша тела производе више хормона стреса кортизола, који може повећати упалу и довести до високог холестерола. Осим тога, када смо лишени сна, вероватније је да ћемо нездраво бирати храну и јести храну богату засићеним мастима, што такође може допринети вишим нивоима холестерола. Дакле, ако желите да одржите здрав ниво холестерола, побрините се да се довољно наспавате“, каже др Мичел.

Престаните да пушите

„Престанак пушења има многе предности, укључујући смањење нивоа холестерола. Након што особа попуши цигарету, нивои липопротеина ниске густине (ЛДЛ), или ‘лошег’ холестерола, у њиховој крви се повећавају. То може довести до накупљање плака у артеријама, ограничавајући проток крви и повећавајући ризик од срчаног и можданог удара. Међутим, престанак пушења може помоћи у снижавању нивоа ЛДЛ-а и смањењу ризика од ових кардиоваскуларних проблема. Пушење такође може повећати ниво ХДЛ-а или ‘доброг’ холестерола. Ова врста холестерола помаже у уклањању ЛДЛ-а из крвотока и спречава његово накупљање у артеријама. Као резултат тога, престанак пушења није само добар за здравље срца, већ може помоћи и да снизите ниво холестерола“, прича лекар.

Једите здраву храну

„Здрава исхрана је једна од најважнијих ствари које можете учинити да снизите свој холестерол. Холестерол је врста масти која се налази у вашој крви. Превише холестерола може довести до срчаних болести. Исхрана са мало засићених и транс масти може помоћи у снижавању нивоа холестерола“, рекао је доктор Мичел.

Вежбајте редовно

„Може вам помоћи да смршате, побољшате кардиоваскуларно здравље и смањите ризик од развоја хроничних болести. Вежбање такође може позитивно утицати на ниво холестерола. Превише холестерола може довести до накупљања плака у артеријама, повећавајући ризик од срчане болести. Међутим, редовна вежба може помоћи у снижавању нивоа холестерола повећањем количине ХДЛ (доброг) холестерола и смањењем количине ЛДЛ (лошег) холестерола у крви. Осим тога, вежба помаже побољшању функције ендотела, што је слој ћелија који облажу крвне судове. Здрав ендотел помаже у спречавању лепљења холестерола за зидове артерија. Као резултат тога, редовно вежбање је значајан начин за одржавање здравог нивоа холестерола и смањење ризика од срчаних болести. Чак и умерена вежба може помоћи у снижавању нивоа холестерола“, поручује доктор.

Изгубите вишак килограма

„Постоји неколико кључних разлога зашто губитак тежине може помоћи у смањењу нивоа холестерола. Као прво, ношење вишка килограма може довести до упале, што заузврат може повећати ниво холестерола. Губитак тежине може помоћи у смањењу упале и промовисању здраве равнотеже холестерола у организму. Осим тога, масне ћелије производе хормоне који могу подићи ниво холестерола. Када губите тежину, смањујете количину масних ћелије у телу, што може помоћи у смањењу нивоа холестерола. Коначно, губитак тежине може побољшати вашу осетљивости на инсулин, која помаже у одржавању нивоа холестерола под контролом. Побољшањем ваше осетљивости на инсулин можете помоћи у спречавању нагомилавања ЛДЛ (лошег) холестерола у крви“, закључио је доктор.