Почетна » Најчувенија панкерка дизајнира и у 91. години, а смислила је први модни ЗАКОН
Моја прича Вести

Најчувенија панкерка дизајнира и у 91. години, а смислила је први модни ЗАКОН

Дизајнира и у деветој деценији – од панкерке до еколошке активисткиње
Вивијен Изабел Сајер, а касније Вествуд је у 8. априла напунила 81. годину.

Ћерка радника

Рођена је на селу, на северу Енглеске. Отац јој је био радник у фабрици, док јој је мајка била ткаља. Она је била самоука креаторка, једино образовање из уметности стекла је на Харроw Цоллеге оф Арт, студирајући један семестар на Катедри за ковање и обраду сребра. Одустајање од факултета образложила је речима да то није за њу.

“Нисам разумела како девојка из радничке класе може да живи у свету уметности”. Говорила је и наставила студије на учитељском факултету, а након завршетка студирања се и запослила. Добила је посао у једној школи у Лондону и предавала је уметност.

Досадан живот

Водила неуобичајено досадан живот – радила је, није много излазила и време је углавном проводила у самовању. Када је напунила двадесет година, 1961. упознала је Дерека Вествуда који је постао и њен први супруг. За свадбену церемонију сама је креирала своју венчаницу, а током три године колико су провели у браку, родио им се и син Бенџами:

“Мој син каже да његов отац није био пресрећан због славе коју сам донела његовом презимену Вествуд. Одлучила сам да га задржим јер ме је Малком тако саветовао, рекао ми је да звучи баш енглески,” објаснила је креаторка која се од супруга растала управо због сусрета са Малколмом Едвардсом који је, када је постао менаџер Секс Пистолса, променио презиме у Мекларен. Наиме, мада је волела и супруга и дете, учмали живот домаћице брзо јој је досадио.

Бутик који је изазвао револуцију

Са Малколмом је 1971. отворила бутик Лет ит Роцк у Кингс Роуду 430, који је касније мењао имена у Сеx, Тоо Фаст То Ливе Тоо Yоунг То Дие, Седитионариес, а тренутно се зове Wорлд Ендс и ту се и даље може купити одећа с њеним потписом. Малколм је утицао на њен рад, а под његовим надзором упознала је свет уличне моде која је рефлектовала бунт као срж панк покрета.

Из везе с Малколмом 1967. родила је и другог сина Џоа.

Године 1981. Вивијен Вествуд је приказала своју прву колекцију у Лондону, под називом Пиратес, која је била инспирисана Бој Џорџом и хомосексуалношћу. Свима је било јасно да је звезда рођена. Након две године, учествовала је на париској Недељи моде и била први британски дизајнер коме је то успело након Мери Квант.

Купуј мање, бирај паметно

Ова модна креаторка иступа против нечег што она назива конзумеризмом нашег друштва: “Купуј мање, бирај паметно, нека траје дуже”.

Такође је истицала да се не осећа пријатно када брани своју одећу и поручила је да “ако имате пара купите нешто од ње, али да не купујете превише”.

По многима је спорна и искреност њене кампање за заштиту животне средине, за коју се активно залаже дуже од десет година. Постављају се питања да ли сама њена компанија примењује све процесе којима би се неодговорна екплоатација природних ресурса и загађење природе свели на најмању могућу меру, али и за однос према запосленима.

Највернији клилјенти су глумице из “Секс из града”

Почетком деведесетих удала се за Андреаса Кронталера који је четврт века млађи од ње: “Он је најталентованија особа у моди коју сам икада упознала и перфектно се уклапамо. Њему је потребна моја смиреност јер је веома хистеричан и понекад бива оптерећен собом. Диван је када прави ствари, усмерио је нашу продукцију и претворио је у нешто потпуно друго,” испричала је креаторка.

Међу њеним највернијим клијентима већ годинама су Марион Котијар, Кејт Мос, Памелеа Андерсон, а њену венчаницу носила је и Сара Џесика Паркер у улози Кери кад је играла у филму “Секс и град”.