Почетна » Најдуговечнији људи једу све и практикују једно правило у исхрани, открила студија
У жижи

Најдуговечнији људи једу све и практикују једно правило у исхрани, открила студија

Најдуговјечнији људи на свету практикују 80/20 правило исхране. О чему је реч?

Плаве зоне су подручја која имају највећу концентрацију људи који живе до 100 година или више. У Плаве зоне спадају: Окинаwа (Јапан), Сардинија (Италија), Лома Линда (Калифорнија), Икарија (Грчка) и Ницоyа (Костарика).

Зауставите преједање

Истраживање објављено у „Американ журнал оф Лајфестајл Медисин“ показало је да већина становника Окинаве прате 80/20 правило. То значи да сваки оброк једу док не постану 80 посто сити. На овај начин спречавају преједање, које доводи до гојазности и болести. Другим речима, они храну виде као превентивни лек.

Уз помоћ правила 80/20 они свом желуцу „дају времена“ да мозгу „саопшти“ да је пун. У споменутом стручном часопису такође је наведено да преосталих 20 одсто итекако може да буде значајно за мршављење или гојење.

„Обзиром на то да је потребно оптрилике 20 минута након оброка да осетите да сте сити, практиковање правила 80/20 омогућава мозгу да „сустигне желудац'“, рекла је нутриционисткиња Лаурен Манакер за магазин Еат Тхис, Нот Тхат.

„Овакав начин исхране не значи да вам је забрањено да уживате у конзумирању омиљених намирница. Циљ је да напросто водите мало више рачуна о прехрамбеним навикама и да препознате једете ли нешто зато што сте заиста гладни или сте навикли да се беспотребно преједате“, додала је.