Почетна » Најгора врста сира: Многи га једу, а не знају – повећава ризик од можданог удара и болести срца
Нутрициониста Вести

Најгора врста сира: Многи га једу, а не знају – повећава ризик од можданог удара и болести срца

Пре наредног одласка у куповину можда би требало боље размислити о томе коју врсту сира купујете.

Међутим, треба напоменути да ова чињеница не значи да га морате у потпуности избегавати.

  • Сва храна, укључујући сир, може се конзумирати у умереним количинама“, казао је нутрициониста Тоби Амидор.

Ипак, неки сиреви садрже велику количину засићених масти, што може негативно да утиче на наше здравље. Из тог разлога многи нутриционисти сматрају да је плави, односно “плесниви” сир најнездравији.

Дакле, 135 грама плавог сира садржи 35 грама засићених масти, што га, како је већ споменуто, чини једним од најнездравијих сирева које можете изабрати.

„Исхрана богата засићеним мастима повезана је с повећаним нивоом ЛДЛ холестерола, што повећава ризик од болести срца и можданог удара“, рекао је.

Једење великих порција плавог сира може довести до дебљања. У Смерницама о исхрани за Американце 2020. – 2025. (ДГА) наведено је да свакодневна исхрана људи не би требало да садржи више од 10 одсто засићених масти.