Почетна » Најмање 100.000 старих неће добити државну помоћ, јер немају пензију!
Финансијски стручњак Вести

Најмање 100.000 старих неће добити државну помоћ, јер немају пензију!

Између 100.000 и 150.000 старих људи у Србији неће добити државну помоћ пошто немају никакву пензијску накнаду, објавио је недавно Фискални савет.

Иако нису квалификовани за овај вид помоћи, они спадају у групу најугроженијих. Њима ће припасти само онај део “колача” који се односи на све грађане Србије, али не и додатак.

Према њиховом мишљењу, постоје пензионери са таквим материјалним статусом да им ова помоћ није неопходна.

Лоша пракса вођења социјалне политике преко исплате пензија у Србији траје одавно, као што је на пример, ранија исплата 13. пензије за одређену групу пензионера, и од ње би напокон требало одустати – наводе у Савету.

Фискални савет практично од свог оснивања 2011. године указује на то да је сврха социјалне помоћи у томе да се ограничена буџетска средства исплаћују материјално најугроженијим грађанима, а да се висина пензија одређује на основу јасних и објективних економских параметара – године стажа, висина уплаћених доприноса, очекивани период примања пензије.

Професор Економског факултета у Београду Љубодраг Савић је сличног мишљења и наводи да један број људи који нису на евиденцији Националне службе за запошљавање, а притом нису ни пензионери ни примаоци социјалне помоћи нису обухваћени ниједном врстом помоћи.

Једино приме новац када га добијају сви грађани. Они практично не постоје и нису вероватно једини. С обзиром на то да се новац не издваја из буџета, већ се задужујемо, требало би да буде праведније расподељен – истиче професор.

Он наглашава да треба размишљати у оваквим ситуацијама најпре о грађанима. Недопустиво је, по њему, да стално “испада” једна категорија само зато што су суштински незапослени.

– Овај проблем могао би да се реши увођењем социјалне карте и тада се не би догађало да помоћ добијају они којима уопште није потребна – истиче проф. Савић.

– Наша Влада, нажалост, нема “крвну слику” грађана и фирми, па се помоћ дели по аутоматизму. То није лоше, али требало би у наредном периоду размишљати о праведнијој подели. Није поштено да 100 евра добије онај коме то ништа не значи и онај коме је то живот.