Почетна » Најстаријoj пензионерки је 108 година
Вести

Најстаријoj пензионерки је 108 година

Још давне 1946. године у пензију је отишла једна Београђанка и поштар на њена врата звони пуних седам деценија. Ова учесница Народноослободилачког рата пензијски чек је заслужила као инвалид и тренутно је корисница која најдуже ужива у пензији.

У Републичком фонду за пензијско и инвалидско осигурање наглашавају да врх листе с најдужим пензионерским стажом „држе“ инвалидски и породични пензионери. То је због тога што су услови за стицање ових принадлежности много једноставнији него код старосних.

– Прва три пензионера који најдуже примају пензију су из Београда, Шапца и Ниша. У питању су један корисник инвалидске и два корисника породичне пензије – кажу у Фонду ПИО за Вечерње новости.

С друге стране, на списку Фонда је и пет корисника рођених почетком прошлог века. Они су уједно и најстарији пензионери у Србији. Највремешнији међу њима је напунио чак 108 година, следи га само годину дана млађи, а на листи су и три корисника рођена 1912. године. Међутим, њихово време стицања пензије врло је различито. Један од њих је радно место напустио увелико газећи осму деценију, односно тек 1991. године, док осталима чек много дуже стиже из касе ПИО фонда. Они су до решења о пензионисању дошли у периоду од 1960. до 1975. године.

Дуже од пола века чекови сваког месеца стижу на адресе више од 400 пензионера широм Србије, што значи да су радно место напустили средином прошлог века. Статистика фонда показује да дуже од три деценије пензија стиже на око 38.000 адреса, а дуже од четири деценије на још 7.400 адреса.