Почетна » Најтежа и најслађа лубеница у Смедереву
Занимљивости Вести

Најтежа и најслађа лубеница у Смедереву

Фото: Пиксабеј

Јубиларна 20. Бостанијада и ове године окупила је у Осипаоници код Смедерева произвођаче овог слатког плода из Подунавског и околних округа, како би посетиоцима изложили своје производе.

Манифестација је почела дефилеом бостанџија улицама села, а на штандовима у центру села могле су се видети разне сорте лубеница, диња, али и осталог воћа које се узгаја у овом највећем моравском селу крај Смедерева.

Иначе, Осипаоница има дугу традицију узгоја бостана, јер се налази на плодном земљишту у близини Велике Мораве, и лубенице које су потекле са тог тла продају се на бројним пијацама у Србији и у земљама у окружењу.

Цена овог викенда у Осипаоници била је од 25 до 35 динара по килограму, док је на тржницама у Смедереву 40 до 50 динара.

И ове године, као и претходних бирала се најтежа и најслађа лубеница.

У категорији најтеже лубенице, победник је Александар Павловић из Осипаонице са тежином плода од 28,5 килограма.

За најслађу проглашена је лубеница из узгоја Љубише Радојковића из села Батуше код Петровца на Млави, с процентом шећера од 12,9.

Најтежа диња износила је 10,5 килограма и титулу је понео Александар Павловић, док је Љубиша Радојковић имао најслађу са 14,9 процената шећера.

Укупни победник ове 20. Бостанијаде у Осипаоници је Љубиша Радојковић са освојених осам поена.

Извор: РТС