Почетна » Најздравија РИБА: Једна порција недељно штити срце, снижава холестерол и поправља меморију
Нутрициониста Вести

Најздравија РИБА: Једна порција недељно штити срце, снижава холестерол и поправља меморију

Пажљиво бирајте коју рибу једете и начин на који је спремљена, јер нису све рибе здраве за нас.

Свако од нас је до сада научио да је риба пуна омега 3 масних киселина, те да је због тога веома здрава. Неопходно је да рибу једемо барем два пута недељно, напомињу нутриционисти.

Али када бирате коју рибу ћете јести, пажљиво бирајте – јер нису све рибе здраве!

Доносимо вам списак 9 најздравијих риба на свету:

  1. Атлантски лосос: Кажу да омега 3 масне киселине које се налазе у црвеном месу ове рибе могу да утичу на биолошки сат човека, што значи да може да успори наше старење.
  2. Зубатица: Ова плава риба се сматра изузетно корисном за човека јер садржи обиље фосфора, калијума, калцијума, натријума и гвожђа.
  3. Атлантска харинга: Ова риба се сматра маснијом рибом, али омега 3 масне киселине које садржи, од велике су користи за кардиоваскуларни систем човека.
  4. Језерска златовчица је риба која живи у слатким водама. Њено месо је масно скоро као месо лососа, али се не суши када се термички обради.
  5. Гирице – Инћуни или сарделе, су врста рибе која има толико протеина да може да парира било којем месу. С друге стране њене калоријске вредности су мале. Богата је витаминима и минералима који су потребни човеку да би нормално функционисао.
  6. Скуша – ова риба је савршена за сваку дијету јер садржи мало калорија а моного витамина и минерала неопходних за људски организам.
  7. Пастрмка – Ако само једном недељно будете јели пастрмку можете снизити холестерол, ојачати крвне судове и нерве и избећи проблеме са памћењем у старости.
  8. Сардина – Ова мала риба се добро апсорбује у људском организму и одличан је извор протеина. Сардина садржи читав комплекс витамина (А, Б12, Б6, Д) ирибље уље, које снижава холестерол.
  9. Туна – ова риба је пуна омега 3 и омега 6 масних киселина што је сврстава у једну од најкориснијих риба.

Никад не штедите на квалитету рибе. Ако хоћете да обрадујете себе и своју породицу рибљим оброком, изаберите паметно, јер није свака риба здрава. Постоје оне које се масовно производе и пуне су отровне живе.