Почетна » Намирнице које лако можете да уклопите уз сваки оброк, а минимално утичу на скок шећера
Здравље Вести

Намирнице које лако можете да уклопите уз сваки оброк, а минимално утичу на скок шећера

Нема намирнице која може да обори шећер, то је улога инсулина. Када се у телу нађе шећер у крви, оно отпушта инсулин да би стигао до ћелија и обезбедио енергију. Ипак, неке намирнице имају минималан утицај на скок шећера па се препоручују свима који имају проблем са тим.

Јаја

Јаје је одлична намирница, нарочито за доручак, али можете их припремити за било који оброк. Добијате протеин скоро без икаквих угљених хидрата. Нека истраживања су чак показала да је код особа које једу једно јаје дневно био смањен ризик од дијабетеса.

Броколи

Ово укусно поврће је пуно витамина, минерала и фитохемијских елемената које помажу организму да се избори против болести. Има доста влакана, а врло мало угљених хидрата, тако да не може изазвати скок шећера у крви. Чак ће влакна ће помоћи да се и угљени хидрати из других намирница спорије апсорбују.

Смеђи пиринач

Житарице садрже угљене хидрате и кад су у интегралном облику, али тад барем садрже и влакна која позитивно делују на брзину апсорпције хидрата. Смеђи пиринач садржи и манган који помаже у многим физиолошким процесима, укључујући и регулацију шећера у крви.

Соја

Она је међу махунаркама које имају најнижи гликемијски индекс, а томе доприноси садржај протеина и масноћа. У неким студијама се чак показала веза између опадања шећера у крви и чешће конзумације соје.

Показало се да соја и производи од ње могу да побољшају толеранцију глукозе код неких дијабетичара.