Почетна » Намирнице које лече депресију
Занимљивости Вести

Намирнице које лече депресију

Фото: Пиксабеј

Намернице из природе састоје се од различитих састојака који могу имати и лековита својства. Тако се у куркуми и биберу налазе материје које могу лечити чак и психичке проблеме.

Наиме, куркумин и пиперин помажу приликом ублажавања болова и смањења упале, а у комбинацији могу излечити и више од тога. Комбинацијом ових састојака утиче се на повећање нивоа допамина и серотонина, чиме се могу ублажити или у потпуности излежити симптоми депресије. Доказано је да је куркума лековита намирница, али је мање познато да организам није у стању да сасвим апсорбује хранљиве материје којима обилује. Савет нутрициониста је да се куркума комбинује са црним бибером, како би се њена вредност у потпуности искористила. Како бисте што боље искористили све позитивне ефекте које пружају, потребно је да помешате пола кашичице куркуме и четвртину кашичице бибера и то пијте два пута дневно – ујутру и увече уз чашу воде.

Osim što mogu da ublaže upale i bolovi, kao i simptomi depresije, kurkuma i crni biber mogu biti odlični saveznici u borbi protiv viška kilograma. Piperin je supstanca koja dodatno ubrzava metabolizam, čime se pospešuje brže sagorevanje kalorija.