Почетна » Намирнице које не пријају особама са реумом
Здравље Вести

Намирнице које не пријају особама са реумом

Фото: Пекселс

Од реуматских тегоба пати велики број људи, чак три четвртине становништва у Србији.

Реч је о најчешћој групи обољења. Кроз поједине намирнице у организам се уноси арахидонска киселина и полинезасићена омега- 6 масна киселина, које су веома важне у настајању ове болести, односно упала и болова које изазива. Како би се спречили болови, потребно је конзумирати храну која садржи што мање ове киселине. Тако, конзумацијом пилећег и ћурећег меса, у организам се уноси дупло мање арахидонске киселине, него конзумацијим говеђег и свињског меса. Свињаска маст, сир елементал и жуманце, такође садрже одређен ниво ове киселине. Намирнице попут воћа, поврћа, ораха, пиринча и биљних уља, не садрже арахидонску киселину, те се препоручује конзумација ових намирница, на свакодневном нивоу. Познато је и да је витамин Е одличан у борби с реумом, а садржи га свеж краставац.

Такође га садрже бадеми, лешници, сунцокретово уље и орахово уље. Како би се спречила упала, стручњаци саветују унос намирница које су богате омега – 3 масним киселинама, које се налазе у лососу, скуши и туни. Намирнице од белог брашна се не препоручују. Стручњаци истичу да је велика количина мокраћне киселине негативно утиче на организам, те се мора заштити, избегавањем намирницама које садрже пурине, попут говедине, свињетине, пасуља, грашка, сочива, пива и соје.