Почетна » НАМИРНИЦЕ које никако не бисте требали да држате у ФРИЖИДЕРУ
Савети стручњака Вести

НАМИРНИЦЕ које никако не бисте требали да држате у ФРИЖИДЕРУ

Фото: Пиксабеј

Стручњаци једне аустралијске потрошачке компаније открили су осам намирница које се не би требале чувати у фрижидеру.

– Стављање појединих намирница у фрижидер може нанети више штете него користи, подстичући кварење и мењање укуса – откривају. Али, додају да њихова праивила не узимају у обзир временске обрасце у околинама, па се нека храна може чувати у фрижидеру да им се продужи живот ако је јако врућа клима, преноси Даилy Маил.

Парадајз

Истраживање је показало да хлађење парадајза испод 12 Целзијевих степени може изменити њихов укус. – Парадајз губи укус када је стављен у фрижидер – рекла је економиста компаније Фиона Маир. Да би парадајз дуже трајао, важно га је држати изван фрижидера и даље од хране која производи етилен, попут банана, наранџи и јабука. Јамие Оливер такође је на својој wеб страници написао да парадајз треба чувати на собној температури, иначе се може променити у текстури, изгубити укус и постати мало ‘брашнаст’.

Зрна кафе и млевена кафа

Стручњаци из компаније рекли су да млевена и целовита зрна кафе никада не смеју бити у фрижидеру, јер ова врста хране апсорбира влагу, мирисе и укусе из ваздуха који је окружује. – Уместо тога, држите их у херметички затвореној посуди на тамном простору, као што је ваша остава, далеко од сунчеве светлости, топлине и паре – саветовали су.


Коренасто поврће

Коренасто поврће, попут црног и белог лука, најбоље је чувати на тамном и сувом месту јер фрижидер може довести до бржег труљења поврћа. Фиона је рекла да се апсорпција влаге може догодити у фрижидеру, што узрокује да храна ферментира и смањује укус и квалитет. Али постоје неки изузеци од овог правила, када је коренасто поврће изрезано, најбоље их је чувати у посуди у фрижидеру.

Хлеб

Хлеб је још једна намирница која се никада не би требала хладити јер ће брже постати устајао. Уместо тога, стручњаци су рекли да хлеб држите у смеђој папирнатој кеси, кутији за хлеб или непропусној лименци и да избегавате пластичне кесе. За оне који живе у влажној или врућој клими, предлажу да замрзавате хлеб како бисте му продужили животни век и вадили само оно што вам треба.

Мед и путер од кикирикија

Мед је јединствен производ и једна је од намирница која се никада не поквари због специфичне хемикалије која спречава раст бактерија у њему. Слично као и мед, путер од кикирикија стврднуће се ако га држите у фрижидеру што отежава намаз. Стручњаци кажу да ове производе треба држати у остави како би остали мекани и могли лако да се мажу зрна.

Топли остаци

Такође рекли су и да је важно да врућу храну или остатке не ставите у фрижидер одмах након кувања, јер то може утицати на другу храну. Осигурајте да се остатак хране охлади или да престане да пари пре стављања у фрижидер.