Почетна » Намирнице које уништавају црева: Неке од њих свакодневно конзумирамо
Нутрициониста Вести

Намирнице које уништавају црева: Неке од њих свакодневно конзумирамо

Проблеми са цревима могу се појавити на много различитих начина.

Гас, надимање, затвор, дијареја и рефлукс само су неки од симптома, а прекомерна конзумација одређених намирница може да их додатно погорша.

Чипс је први на листи намирница које треба пажљиво конзумирати. Садржи велику количину угљених хидрата и то доводи до надимања и гасова. Чипс се такође спорије вари јер се пржи. Такође је познато да храна богата мастима изазива горушицу.

Можда ћете бити изненађени када сазнате да жвакаћа гума може утицати на дигестивни тракт. Многе врсте жвакаће гуме се праве од шећерних алкохола, које тело не може у потпуности да свари.

Рафинисани шећер, који се налази у слаткишима, такође може бити проблем. Истраживања су показала да изазива упалу црева, што доводи до мноштва проблема, укључујући неравнотежу корисних цревних бактерија и метаболичку дисрегулацију.

Наравно, не можемо у потпуности да одустанемо од конзумирања шећера, али можете се одлучити за здравије варијанте. Једите воће уместо слаткиша и смањите количину шећера коју додајете у кафу.

Познато је да купус изазива лоше варење са симптомима као што су надимање, грчеви и гасови. То је зато што садржи рафинозу. У ову групу поврћа спада и пасуљ.

Обратите пажњу на потрошњу љутог соса. Капсаицин му даје посебан укус, али изазива нежељене ефекте као што су рефлукс киселине и грчеви у стомаку. Ако већ имате проблема са цревима, најбоље је да прескочите све облике зачињене хране, укључујући љути сос и салсу.