Почетна » Народни травар Момчило Антонијевић објашњава зашто неки чајеви не помажу
Фармацеут Вести

Народни травар Момчило Антонијевић објашњава зашто неки чајеви не помажу

Често можемо да чујемо неког ко је пробао одређени чај, тинктуру или мелем у лечењу неке своје бољке да незадовољно вртећи главом каже: „Мени то уопште није помогло“.

Наравно, ако изузмемо главни могући проблем, да користите биљку која нема ефекта на то што вама треба, разлога зашто нека биљна терапија не делује на неку особу има много. Побројаћемо најважније.

Погрешне комбинације

Не могу се све биљке комбиновати међусобно. Липа и зова подстичу знојење, жалфија га спречава, па комбинација ове две биљке није добра. Комбиновање великог броја биљака такође није добро. Све мешавине које имају преко 6 или 7 биљака углавном нису делотворне јер ниједне биљке нема довољно. Понекад могуће је направити успешну комбинацију великог броја биљака, али је фармакокинетика, дисциплина која се бави међусобним садејством активних супстанци, веома компликована и треба је препустити стручњацима.

Рок трајања и чување

Врло је важно редовно обнављати залихе и користити свеже биље. Рок трајања сувих чајева је најчешће од годину до две године, мада има биљака, као што је чичак којима је рок трајања краћи и износи свега шест месеци. Постоје и биљке које морају да одстоје пре употребе. У ту малобројну групу убраја се кора крушине која мора да одлежи барем годину дана да би могла да се употребљава. Корен перунике нема лековитих састојака прве године, драгоцени, мирисни иридоиди се стварају тек кад корен одстоји годину, две дана.

Биљке је најбоље чувати у чистим и потпуно сувим теглама са добрим затварачем на тамном и прохладном месту. Биљке се морају брати на еколошки чистом терену, јер велика концентрација тешких метала у биљкама које расту поред путева може да нанесе већу штету него корист.