Почетна » Наша земља је лидер у активном старењу
Вести

Наша земља је лидер у активном старењу

У Инђији баке држале час домаћинства, на Савском Венцу чекају ред за комшије

Припрема за леп и испуњен живот у пензији треба да почне још у вртићу, објавила је Светска здравствена организација и ова препорука је почела да се примењује и у Србију.

Више од милион људи или петина нашег становништва је старија од 60 година, а за највише две деценије биће више четвртина. Декада активног старења, коју пропагира Светска здравствена организација, увелико се спроводи и у нашој земљи, а један од активних промотера је и Црвени крст Србије.

– Од најмањег узраста треба научити децу шта је здрава храна, да физички буду активни, да развијају солидарност и имају свест о екологији, јер су све то услови да малишани једног дана имају активну старост – објашњава Наташа Тодоровић из Црвеног крста Србије.- У односу на земље ЕУ код нас у старије особе лошије укључене у активности, али у односу на регион Србија има најаспремније пензионере да допринесу друштву, околини и заједници.

Сваке друге суботе у току је један од пројеката у Републичком заводу за социјалну заштиту где се организује панел на којем се окупљају истраживачи разних профила од студената до пензионера и сваки пут отварају по једну тему. Овај панел је изузетно добро посећен, а подједнако прија и студентима и професорима у пензији.

Црвени крста од 2007. године развија и пројекте самопомоћи. На Савском венцу се, рецимо, окупљају старији људи који осмишљавају разне активности од сађења садница у парку до оверавања или предавања књижица на шалтерима. Они за комшије, улицу и свој крај раде све што је потребно.

– Старији људи желе да се укључе, али на начин који њима прија – истиче Тодоровићева.- Група од 60 до 100 година је најхетерогенија од свих и изузетно се много људи разликују међу собом. Рецимо, у школи у Инђији су пензионерке држале часове домаћинства и училе децу да шију, штрикају, плету… Активно старење је подела знања искуства, јер на пензионере не треба гледати само као на људе којима је потребна помоћ, јер они могу много да учине за друштво и нарочито своју околину.

ПОМОЋ У СВОМ КРАЈУ

САВСКИ венац и Звездара су београдске општине које нарочито добро укључују старије људе да помажу младима, а у највећој новобеоргадској општини све се своди на бесплатне програме за пензионере.

– Промовишемо да је најбоље укључити старије људе у месту где живе, али морају да постоје они који ће их покренути – закључује Тодоровићева.- Овакве пројекте би могле да покрену све локалне самоуправе и од искуства и знања старијих суграђана би сви имали користи, нарочито у ванредним ситуацијама.