Почетна » Наши из дијаспоре све више бирају српске домове за старе
Вести из света Здравље Вести

Наши из дијаспоре све више бирају српске домове за старе

Кaда у белом свету остану сами, а стечена пензија није довољна за смештај у неки од западноевропских домова, многи наши људи одлучују да остатак живота проведу у домовини.

Због тога се често обраћају Канцеларији за дијаспору са питањем како би могли да се врате у Србију и сместе у неки од домова за старе.

Oко 10.000 места

Према подацима Удружења приватних социјалних установа њихов капацитет је око 10.000 места. Међутим, има доста оних који улажу у овај бизнис који се све више шири, па су тако данас домови са много већом квадратуром по сваком кориснику и у различитим деловима наше земље.

– Квалитет услуга константно расте, имамо све више медицинског особља, због тога не треба да се поставља питање да ли наша услуга заостаје за другима у свету – објашњава Радослав Миловановић, председник Удружења приватних домова за старе. – Има објеката који су у много бољем стању него у другим земљама, а сви они који имају иностране пензије могу да буду примљени у домове у Србији без икаквих проблема.

Из Удружења приватних домова за старе додају и да могу да приме и стране држављане. Никакве сметње приликом предаје процедуре не постоје, јер се сва неопходна документација лако решава.

Додаје и да је обично разлог за неповерење незнање, јер када неко проведе 30 година у иностранству не зна шта се овде дешавало. Због тога је Удружење приватних домова за старе направило протокол са “Дијаспора групом”, који имају 60 представништава широм света.

Државни углавном попуњени

О нашем удружењу и “Дијаспора групи” будући корисници могу да пронађу све потребне информације на сајту и да делегирају неку од услуга која је неком неопходна – навео је председник удружења, додајући да је то вид социјалног туризма.

Миловановић наводи да је много лакше ступити у везу са приватним домом, јер су државни углавном попуњени.

– Ми смо бржи, модернији и самофинансирајући и зато не могу да се пореде цене са државним где је 60 одсто радника на терету државе – каже наш саговорник. – Мислим да је време да приватници полако преузимају те мегаломанске установе.

Ознаке