Почетна » Насиље над старима се мора пријавити, а жртве су чешће жене
Савети стручњака Вести

Насиље над старима се мора пријавити, а жртве су чешће жене

Насиље над старима је бесрамно, а најчешће га чине блиске особе у кругу породице. У Београду је ове године године пријављено 1.065 насиља над старима.

– Промотивним активностима које ћемо спроводити настојимо да едукујемо старије суграђане да препознају насиље, категоришу га, али и да их охрабримо да исто пријаве. Такође, желимо да укључимо ширу друштвену заједницу и подигнемо ниво информисаности како би и оне особе које нису жртве насиља могле да га пријаве и тиме помогну онима који су злостављани. Циљ нам је да подигнемо свест и на тај начин укажемо на потребу заштите старијих особа. Они су ту за нас били цео живот, наш задатак је да сада ми будемо уз њих и заштитимо их од физичког и вербалног злостављања, од занемаривања и финансијског искоришћавања – каже Наташа Станисављевић, градска секретарка за социјалну заштиту.

Она је додала да је према евиденцији Центра за социјални рад у 2021. години, број пријава насиља над старијима је био 1.065 од чега су 65 одсто су жене.

– Ако гледамо укупан број насиља у току прошле године просек је 8%. Према истраживању Црвеног крста Србије просек за Србији је 19 посто. Акцију смо покренили са Црвеним Крстом града Београда и Градским центром за социјални рад Београда јер желимо да осветлимо овај проблем – каже Наташа Станисављевић, градска секретарка за социјалну заштиту.

О насиљу над старијим лицима се не говори често у јавности и треба скренути пажњу да је ово једно од најбесрамнијих облика насиља јер се чини над особама које су старе, непокретне, немоћне и које не знају како и коме да се обрате за помоћ.

  • Зато смо покренули ову кампанију која неће бити само данас него ћемо у току целе години радити наставак ове и других кампанија како бисмо показали нулту толернацију на све облике насиља – закључила је Станисављевић.