Почетна » Научници измерили људску душу: Колико је тешка? Прича која стоји иза феномена „21 грам“
Занимљивости Вести

Научници измерили људску душу: Колико је тешка? Прича која стоји иза феномена „21 грам“

Фото: Пекселс

Необичан експеримент је спроведен у Дорчестеру, (Масачусетс, САД) 10. априла 1901. године. Др Данкан МекДугал је желео да докаже да људска душа има масу која може да се измери.

Др МекДугал је спровео овај експеримент на шест пацијената на самрти који су постављени на специјално направљене ваге тик пре смрти.

Намера др МекДугала је била да се измери свако тело пре и после смрти како би се установила разлика.

Одабирани су пацијенти који би неминовно умрли. Двоје пацијената је боловало од туберкулозе, било је петоро мушкараца и једна жена. У присуству још четири лекара, др МекДугал је пажљиво измерио тежину првог пацијента. Пад масе је износио 21 грам. Пад масе код осталих пацијената је био сличан, иако не исти. Од шесторо пацијената, узети су у обзир само резултати 4 пацијента пошто је двоје њих умрло пре него што се на њих повезала опрема за мерење.

Пад масе је потпуно необјашњив. Узет је у обзир и ваздух из плућа и телесне течности. У једном случају је пацијент задржао своју тежину после смрти, а затим после једног минута изгубио око двадесетак грама. Др МекДугал то објашњава на следећи начин:

– Верујем да је флегматична душа овог човека остала у телу још минут након смрти пре него што је напустила тело. Не постоји ништа друго што би могло да објасни губитак масе – рекао је МекДауел.

Када је експеримент сумиран, постигнут је консезус између лекара да просечан губитак телесне тежине након смрти, односно тежина душе, износи 21 грам.

Др МекДугал је исти експеримент спровео на 15 паса. Након њихове смрти није установљена промена у тежини. МекДугал је зато закључио да само људи имају душу. 1917. Лав Твининг, наставник физике у Политехничкој средњој школи у Лос Анђелесу, покушао је исти експеримент на мишевима 1917. године. Његов закључак је био исти као МекДугалов. Није било промене тежине након смрти мишева.

Др МекДугал је био поштовани лекар који је радио на овом пољу шест година. Иако би се његов експеримент сматрао неетичким у данашње време, он и дан-данас побуђује радозналост и критике. Др МекДугал је признао да треба да се ураде додатна истраживања, а након ових експеримената се посветио могућности да фотографише душу у тренутку када напушта тело. Нажалост, није имао пуно успеха. Умро је 1920. године.

Занимљиво је напоменути да је филм по имену „21 грам“ са глумаком екипом Шон Пеном, Бенисио Дел Тором и глумицом Наоми Вотс у главним улогама, направљен 2003. године на основу Др МекДугалових експеримената.07