Почетна » Научници открили 5 врста мозгова, препознајте свој и искористите сав потенцијал
Психолог Вести

Научници открили 5 врста мозгова, препознајте свој и искористите сав потенцијал

Да ли сте се икада запитали зашто вам је толико стало? Или зашто сте тако емотивни?

Сигурно ти је неко понудио одговор: „Све је у твојој глави“. У ствари, на неки начин су у праву. Ново истраживање показује да начин на који размишљате, делујете и комуницирате са другима зависи од начина на који ваш мозак функционише.

Након проучавања 150.000 снимака мозга на клиници Амен, откривено је да се разликују и да су категорисани. СПЕЦТ је алатка за снимање мозга која мери проток крви и активност и приказује области са здравом активношћу, превише активности или недовољно активности.

Др. мед. Даниел Амен, оснивач клинике Амен и психијатар, истиче да је проучавање СПЕЦТ слика почело да помаже у дијагностици менталних стања као што су АДХД, депресија, биполарни поремећај и анксиозност. Међутим, како су проучавали све више снимака, приметили су обрасце у можданој активности који се јављају код људи са истим типом личности.

Идентификовали су пет типова мозга који могу утицати на то ко сте, како се понашате и како се опходите према другима. Исто тако, ово истраживање даје одговор зашто није могуће на исти начин третирати све људе који се боре са анксиозношћу, депресијом или другом менталном болешћу.

Уравнотежен мозак

Дефинише се уједначеним, симетричним протоком крви у већини области.

Тип личности: Ово је најчешћи тип мозга. Људи са уравнотеженим мозгом су фокусирани, флексибилни и емоционално стабилни. Они су међу људима који свој посао раде на време, држе рокове, испуњавају обећања и добро се носе са успонима и падовима. Генерално, не ризикују много и воле да се придржавају правила.

Људи са уравнотеженим мозгом су добри запослени, менаџери и координатори у свим индустријама. Пошто су фокусирани и организовани, брзо уче.

Када су у питању љубавни односи, они имају квалитетне везе. Добро се слажу са другим људима и у њиховим односима нема драме.

Који су потенцијални проблеми код људи са избалансираним мозгом? Могу имати проблема са менталним здрављем ако се препусте лошој исхрани, опијању, љенчарењу и проводењу превише времена на друштвеним мрежама.

Наравно, ово се може избећи уравнотеженом исхраном и вежбањем. Што се тиче суплемената, препоручује се узимање омега-3 масних киселина и витамина Д.

Спонтани мозак

Дефинише се мањом активношћу у предњем делу мозга који се зове префронтални кортекс.

Тип личности: Људи са овим типом мозга воле да испробавају нове ствари, имају велико интересовање и радије планирају спонтано него да имају дефинисан распоред. Обично размишљају ван оквира, не поштују правила и често касне. Организација им није јача страна, а толико воле да ризикују да због тога понекад упадну у невоље.

Спонтане мозгове често држе предузетници, политичари и агенти за некретнине. Нажалост, лако их је омести и имају проблема са организацијом, а иако су веома паметни, тешко им је да остваре свој пуни потенцијал.

Исто тако, из жеље за узбуђењем, често стварају драму у својим односима.

Који су потенцијални проблеми људи са спонтаним мозгом? Могу се упустити у ризична понашања, као што су опијање, узимање дрога или ванбрачна веза. Ова врста је подложна АДХД-у, депресији и зависности.

Да бисте живели квалитетно, требало би да конзумирате храну богату протеинима, зелени чај, гинсенг и уведите кардио вежбе.

Упорни мозак

Дефинише се повећаном активношћу у предњем делу мозга у области која се зове предњи цингуларни кортекс.

Тип личности: Приметићете њихову снажну вољу, не прихватају не као одговор и обично мисле да ствари треба да раде на њихов начин. Рутина им је најбољи пријатељ и не слажу се најбоље када је реч о промени планова. Често су забринути, тешко напуштају прошлост и склони су свађи.

Упорни руководиоци, менаџери пројеката и веб инжењери обично имају упоран мозак. Најбоље раде када имају слободу да уче, односно када знање могу да стичу на више начина.

Када су у питању љубавни односи, они могу бити тврдоглави и љути.

Који су потенцијални проблеми људи са упорним мозгом? Када је предњи цингуларни кортекс преактиван, они могу да се „заглаве“ у негативним мислима, што доводи до анксиозности, депресије и опсесивно-компулзивног поремећаја.

Најбољи начини за смиривање активности предњег цингуларног кортекса су здрави угљени хидрати (као што су слатки кромпир и хумус) и ХИИТ тренинг.

Осетљив мозак

Дефинише се повећаном активношћу у лимбичком систему, емоционалном центру мозга.

Тип личности: Препознаћете их у емпатичним људима, људима којима су пријатељи, породице, па чак и животиње имају високо на листи приоритета. Могу их покретати музика, филм или било која друга уметничка форма. Насилни филмови, ширење мржње и црне хронике ц́е их узнемирити, зато се клоните тога. Многи људи са овом врстом мозга боре се са наглим променама расположења и негативним мислима.

Ипак, одлични су терапеути, лекари и социјални радници, као и креативци. Најбоље уче на тихим местима и са слушалицама јер им звуци могу одвући пажњу.

Када су у питању љубавни односи, они су толико усклађени са другима да им је лако да препознају када је партнеру потребан загрљај или мало простора. Пошто су осетљиви на спољашње стимулусе, понекад им је потребно време да напуне батерије, што партнер може лично да схвати.

Који су потенцијални проблеми људи са осетљивим мозгом?

Могу се јавити проблеми са депресијом, зависношћу и менталним проблемима као што је биполарни поремећај.

Најбољи начини да се ово спречи су здраве масти, као што су авокадо, лосос, бадеми и физичка активност, попут плеса или тимских спортова.

Пажљиви мозак

Дефинише се повећаном активношћу центара за анксиозност у мозгу, као што су базални ганглији, инсула или амигдала.

Тип личности: Особа са опрезним типом мозга често ће осећати анксиозност, али ће бити спремна за неочекиване ситуације. Такви људи се обично тешко опуштају. Често су склони да очекују најгоре, а то их спречава да остваре своје снове.

Они воле сигурност и склони су анализама, па је посао у рачуноводству, истраживању или рударењу података одличан избор. Обично уче и раде више од других, али упркос томе, нервоза их може спречити да успешно обављају посао.

Када је реч о љубавним везама, плаше се одбијања и желе сталну сигурност како би могли да буду агресивни.

Који су потенцијални проблеми људи са опрезним мозгом? Често имају проблема са анксиозношћу и зависношћу.

Најбољи начин да убијете центре анксиозности у мозгу је избегавање кофеина и слатких пића и слаткиша.