Почетна » Научници утврдили да и ПСИ могу да ПЛАЧУ, а разлог због ког то најчешће раде ће вас разнежити
Вести У жижи

Научници утврдили да и ПСИ могу да ПЛАЧУ, а разлог због ког то најчешће раде ће вас разнежити

Пси пуштају сузе и како би прочистили своје сузне канале.

Сузе представљају природну реакцију човека на јаке емоције, а недавна студија је показала да је иста ситуација и са псима.

Јапански истраживачи су утврдили да пси такође могу да плачу, али да туга није једини разлог. Шта више показало се да пси често плачу у једној невероватном лепој ситуацији.
Студија, заснована на понашању 22 пса, посматрала је реакције паса када би се поново сусрели са својим власницима или неким другим кога познају.

Научници са Универзитета Азабу и Медицинског универзитета Јичи ставили су траке папира испод очију паса током нормалне интеракције са њиховим власницима и минут пре него што су се поново спојили са њима након пет до седам сати раздвајања.

Плачу због сусрета

При поновном сусрету паса са власницима, пси би почињали да плачу.

Да би видели да ли су сузе повезане са њиховим емоцијама, истраживачи су применили раствор који садржи окситоцин, кључни хормон који учествује у везивању. Познато је да пси пуштају сузе и како би своје сузне канале одржали чистим, али када је примењен поменути тест, утврђено је да ове сузе имају везе баш са емоцијама.

рекао је Такефуми Кикусуи, један од аутора студије, рекао је да није утврђена ниједна ситуација у којој пас лије сузе због емоција, осим када се поново сусретне са својим власником.

Дакле, поред махања репом и избацивања језика, ваш пас и сузама може да покаже да сте му недостајали и да вас воли.