Почетна » Навика смањује ризик од болести: Промена коју нећете осетити, а може да продужи живот
Нутрициониста Вести

Навика смањује ризик од болести: Промена коју нећете осетити, а може да продужи живот

Ако држите до здраве исхране, онда вероватно знате да би она требало да обухвати доста поврћа и воћа, притом пазећи на свакодневни унос шећера, масти и соли.

Једна студија сада је показала која навика у исхрани може бити значајна за смањење ризика од болести и ране смрти.

Реч је о замени за со с ниским уделом натријума.

Замена за со

Истраживање које је недавно спроведено обухватило је укупно 31.949 учесника. Истраживајући како замене за со могу да утичу на здравље, испоставило се да сваки пут када је унутар замене за сол количина натријумовог хлорида пала за 10 одсто, такође дошло и до смањења систоличког, али и дијастоличког крвног притиска. Замене за со такође су успориле кардиоваскуларне проблеме те смртност. Резултати су били доследни за учеснике различитих година, локације и испитивања.

„Ова сазнања могла би довести до тога да замена за со постане свакодневна у клиничкој пракси и здравственој политици као стратегија за смањење уноса натријума у исхрани, повећање уноса калијума у исхрани, снижавање крвног притиска и спречавање већих кардиоваскуларних проблема“, објаснили су аутори студије.

И нутрициониста Јен Хернандез тврди следеће: „Замене за со могу бити здравија опција за многе људе. Тако је јер је примарни састојак који се користи за слан укус калијумов хлорид уместо натријумовог хлорида.“

Калијум је замена за со

Такође, када је реч о одабиру замене за со, Хернандез каже да су „најпопуларније врсте на бази калијума“.

Најчешћа врста замене за со је калијумов хлорид, који даје сличан слан укус без натријума. Не само да вам избор њега помаже да смањите унос натријума, већ вам такође помаже да повећате унос калијума без уношења више хране. Хернандез каже да већина људи не уноси довољно калијума исхраном: „Просечан унос калијума за мушкарце је само 3.016 милиграма дневно, док је препоручена количина 3.400 милиграма дневно. Жене у просеку уносе 2.320 милиграма калијума дневно, док је препоручена дневна количина 2.600 милиграма“.