Почетна » Навике које повећавају ниво холестерола
Здравље Вести

Навике које повећавају ниво холестерола

Не једете здраве масти Висок холестерол значи да се ЛДЛ холестерол (лош холестерол) нагомилава у организму и да може довести до зачепљења артерија. Здраве масти утичу на смањење нивоа холестерола у крви, и помажу у повећању “доброг” ХДЛ холестерола. Бирате најдебљу шницлу Како бисте умањили раст лошег холестерола, изаберите да уместо свињског меса, једете пилетину или пак говедину.

Уколико кувате код куће, шницлу преполовите и истањите, тако дане буде предебела. Печење у рерни, кување и гриловање је здравија опција, па избегавајте пржење меса на уљу. Не једете рибу Одређена врста рибе, какав је лосос, харинга, пастрмка и скуша, садржи већи број омега 3 масних киселина, добрих масти, које не утичу на пораст холестерола у крви. Уз то, омега 3 помажу и порасту доброг холестерола и смањују крвни притисак. Конзумирате мало млечних производа Млечни производи повећавају ниво калцијума што утиче на смањење ЛДЛ холестерола.

Зато редовно конзумирајте млеко, сиреве и јогурт, али имајте на уму да ове намирнице не буду пуномасне. Не једете влакна Када је ЛДЛ висок, ханирнице богате влакнима, какво је воће, поврће, овсене пахуљице и намирнице од целог зрна, смањују ниво холестерола и уклањају га из тела. Уз сваки оброк једите салату и не заборавите на дневни унос воћа.