Почетна » Навике познатих који не желе да успоре
Занимљивости

Навике познатих који не желе да успоре

Сви врло добро знамо рекламу за познатог произвођача батерија у којој симпатични зека „иде као навијен“. Пензија сазнаје шта је то што светске звезде држи „у петој брзини“

Неки људи просто уживају у лакоћи златног доба и проводе дане заслуженог одмора бавећи се мирнијим активностима. Има и срећника који пензију проводе сунчајући се крај мора. Нама су, ипак, занимљивији сениори који ни након званичне пензије не посустају.

Сјајна британска оскаровка Џуди Денч каже да је сама реч „пензија“ непристојна. Ништа мање позната Бети Вајт тврди да та реч уопште не постоји у њеном речнику.

А како то познати остају активни и раде „прековремено?“

  1. Хоби – Глумац Харисон Форд (73), осим завидне каријере која траје и данас, активно се бави помало необичним хобијем, бар за наше просторе – летењем. Сам управља својим авионом, а најчешће окупи пријатеље с којима лети на различите дестинације. То му, како каже, даје осећај слободе. Чак га ни авионска несрећа коју је доживео прошле године није омела да настави да лети.

  1. Ко рано рани, две среће граби – Медијски могул Марта Стјуарт (74) практикује рано устајање. Већ у пола седам је на ногама, нахрани и прошета љубимце, а потом се бави собом – посебном негом лица и тела. Након улепшавања наставља јутарњу рутину која је чини орном да обави све што је тог дана замислила, иако би комотно могла да спава дуже и мирније проводи дане.

  1. Навике су добре – Рутина и није тако лоша. Краљица Елизабета (89), не само да је владарка с најдужим „стажом“ јер је на трону од 1952. године, већ је веома посвећена свакодневним рутинама којих се придржава безмало шест деценија. Краљица се буди у пола осам, дан започиње прегледом штампе и вести уз доручак који подразумева чај и овсене пахуљице, потом се купа и припрема за дан препун краљевских задужења.

  1. Рекреација – Икона фитнеса, Џејн Фонда, чак и у седамдесетим након операције кука и колена, свакодневно се рекреира. Некад је подизала тегове од десет килограма, а сада су то много мање тежине, прилагођене променама које је њено тело претрпело. Џејн каже да је најчешћа грешка који људи чине кад зађу у одређене године то што престану да вежбају, уместо да једноставно прилагоде вежбе свом телу и добу. За Џејн одустајање од физичке активности није опција, јер жели да што дуже буде независна и покретна – да се игра с унучићима и сама носи свој пртљаг.
Warren Buffett, Chairman of the Board and CEO of Berkshire Hathaway, poses for a portrait in New York October 22, 2013. REUTERS/Carlo Allegri (UNITED STATES – Tags: BUSINESS HEADSHOT)

  1. Позитиван став – Клинт Иствуд (85) и даље је звезда Холивуда. Како то када га нисмо гледали на великом платну у скорије време, питате се сигурно. То је зато што је господин Иствуд иза камере. Једноставно је променио фокус, а позитиван став према животу и променама и даље га одржава у послу. Клинт не подржава песимизам. Како каже, свако ко верује да ће стално падати киша не ужива ни у сунчаном дану. Саветује да „гурамо“ кроз живот пуни позитивних мисли, чак и онда кад ствари не испадну баш онако како смо замислили. Клинт планира да настави да се бави снимањем филмова све док му живот буде нудио приче вредне великог платна.

  1. Није све у новцу – Ворен Бафет (85), као један од најбогатијих људи на планети, лако може да престане да се бави било чиме што му доноси новац, јер њега свакако има на претек. Али то није његова идеја о старости и пензији. Ворен наставља да ради јер обожава свој посао. И то је лекција коју жели да пренесе омладини.

  1. Здраве вијуге – Док Харисон лети, а Џејн Фонда вежба, славни Мајкл Кејн (82) иде корак даље. Осим здравог тела битно му је да одржава и менталну кондицију. Кејнова супруга, пореклом из Индије, препоручила му је куркума зачин још пре 30 година, који је од тада неизоставан део његове исхране. Кејн не само да је одавно открио да у Индији мали број старијих оболева од Алцхајмерове болести, већ му је меморија компјутерска и одлично памти.