Почетна » Не мења се “швајцарски модел”: Пензије и даље зависе од зарада и цена!
Бенефити Финансијски стручњак Вести

Не мења се “швајцарски модел”: Пензије и даље зависе од зарада и цена!

Пензионери ће морати још три године да сачекају како би се променила швајцарска формула за усклађивање њихових примања, чиме би и њихови чекови могли да иду навише!

То значи да ће пензије и даље зависити 50% од раста зарада и 50% од цена на мало. Однос који су најстарији тражили да плате утичу у већем делу, односно 70 процената, одложен је до даљег.

Влада је недавно нацртом фискалне стратегије потврдила да ће се придржавати “швајцарске формуле” за повећање пензија. Пензијски систем је од 2020. почео да примењује економски објективну “швајцарску формулу” за њихово повећање, а она је резултирала повећањем пензија од 5,4 одсто у 2020. и од 5,9 процената у овој години. Та повећања била су нешто већа од оствареног привредног раста током кризе узроковане короном, јер швајцарска формула с одређеним кашњењем прати привредне трендове.

Стратегијом је пројектовано да ће у наредним годинама повећање чекова бити између 5,5 и шест одсто годишње, односно да ће бити мало ниже од прогнозираног раста номиналног БДП-а. Због тога ће учешће пензија у БДП-у након привременог повећања у прошлој и овој години поново почети да се постепено спушта ка нивоу од око 10 одсто.

Према статистици ПИО фонда, за све категорије пензионера учешће просечне пензије у просечној заради је 45 одсто, док је за пољопривреднике ниже и износи 19,3 процента. За пензионере ПИО запослених овај постотак износи 48, док је за самосталне делатности 43,3 одсто. То је све мање од очекиваних 50 % просечне зараде, на чему пензионери инсистирају од када је швајцарска формула уведена.