Почетна » Не претерујте са рибом!
Нутрициониста Вести

Не претерујте са рибом!

Нема много намирница које нуде веће здравствене добробити од рибе. Од смањења ризика од срчаних болести до подршке здрављу мозга, конзумирање рибе једна је од најбољих навика за свеукупно здравље.

Међутим, док је уживање у лососу, бранцину или оради на жару укусан и здрав начин живота, постоји један нуспојава уноса велике количине рибе која се не може занемарити, а то је жива, која се у риби налази у траговима.

Истраживања су показала да се жива акумулира у риби, а прво је апсорбују планктони и алге, које затим конзумирају мање морске животиње, мање рибе, а на крају и веће рибе.

Тако с временом све животиње у мору у себи акумулирају садржаве нешто живе, иако одређене врсте садрже више од других. Као и рибе, и људи преко исхране могу да акумулирају овај метал у организму, ако често једу рибу која је садржи.

Жива је, иначе отровни метал и превелика изложеност њој може да резултира тровањем, с ефектима попут оштећења слуха, вида и координације. Неки могу да искусе и слабост мишића. Жива је метал који потенцијално може да оштети човеков централни нервни систем или мозак и кичмену мождину. Када је централни нервни систем оштећен, може наступити мноштво исхода, укључујући благе последице попут осећаја главобоље због губитка памћења или слабости мишића. n