Почетна » Неда Украден (66): Музика је моја терапија
Моја прича

Неда Украден (66): Музика је моја терапија

Teшко је рећи да ли поп певачица Неда Украден у својој седмој деценији има богатији приватни или пословни живот. Најлепша бака на естради, како је многи зову, али и вечити радохолик, и након пола века и даље пева истим жаром. Али и „себично“ чува свој младалачки дух и негује своје тело.

Не дâ се Неда! Ни годинама, ни падовима, ни предрасудама. Она живи живот пуним плућима дајући бескрајну љубав својој породици, али и публици коју чине све генерације. Каже да због њих траје и да је миљама далеко од пензије, али са задовољством је прихватила позив да каже коју реч за наш магазин како би охрабрила старије генерације и одала им своје мале тајне за срећан живот.

Пре свега, сигурни смо да ће многе обрадовати вест да је снимила нови албум и да ћемо током лета уживати у њеном гласу и новим песмама.

Имате много посла око промоције нових песама. Да ли проналазите времена и за одмор и рекреацију?

Музика је за мене најбоља терапија и препоручујем је свима, у сваком узрасту и сваком тренуку – каже Неда. − Лепе ствари прослављате уз музику, док се оне ружне уз њу лакше преброде. Управо је то порука коју шаљем новим музичким издањем од 19 песама, које је плод мог вредног четворогодишњег рада и носи назив „Терапија“. Уложила сам доста труда у нови албум. Као и увек, промоција ми је донела много путовања, па сам у великој гужви и једва постижем да завршим све обавезе. Упркос томе редовно вежбам, идем на модне ревије, у позориште… Не волим пасиван одмор и прија ми да сам увек у покрету – открива нам Неда.

Уметници никад не иду у пензију, а ви важите за јединствену, борбену, енергичну, самосвесну и савесну жену у својим зрелим годинама. Да ли је тајна ваше успешне вишедеценијске каријере управо у тим карактерним особинама?

Инспирација за све што радим у животу јесте моја породица – каже наша саговорница. −- Моја ћерка, унуци и зет. Њима сам бескрајно захвална што ми живот чине дивним и због тога што су ми велика подршка за све што радим. А радим заиста много и уживам у концертима и путовањима. На неки начин сам привилегована на толикој љубави и младих и старих. Од живота ништа не очекујем, и све постижем својим радом, а све што долази примам као дар – откива нам Неда своју тајну.

Једна од песама која је обележила вашу каријеру јесте „Зора је сванула”. Какве су сада ваше зоре и да ли можемо да кажемо да вам је коначно свануло с обзиром на то да никад нисте изгледали задовољније?

Песма „Зора је сванула“ има магичну привлачност и њени тактови су омиљени већ дуги низ година. Ја сам неко ко често дочека зору у клубовима и дискотекама и навикла сам на трећу смену, па ми то не представља проблем ни терет. Волим да будна и да срећна дочекам нови дан. Пресрећна сам што људи воле да ме слушају, а данас је такво време па се углавном и наступа од поноћи до зоре – каже наша саговорница.

Много пута сте показали да можете да парирате млађима. Да то нису приметили само људи из региона показало се и кад је о вашем наступу писао светски познати портал Дејли мејл. Колико вам то значи?

Да, то се догодило док сам учествовала у шоу-програму „Твоје лице звучи познато“ и многи су с ових простора у старту покушали да ме отпишу – искрена је Неда. − У нашој средини робује се предрасудама да жена чим зађе у неке године постаје баба која нема право да буде лепа и самосвесна жена.

Мени се не прашта способност, виталност, успешност, и многима је било баш криво што су светски медији то приметили. Мишљења сам да док је човек духом млад, он све може. Није лако живети и борити се са злочестим колегама и коментарима, а завидних има − и мушкараца и жена – признаје наша саговорница.

Чиме су вас године и зрелост почастиле, а шта су вам одузеле?

У овим мојим годинама лепше ми је и комфорније него кад ми је било 25 – поносно истиче Неда Украден. − Живим здравије, имам интегритет, самопоуздање, енергију и не дотичу ме лоши коментари. Изашла сам из свега као победник, иако су многи покушали да ми све оспоре. Посвећена сам породици и послу, и то је моја круна.

Носите епитет најлепше баке на нашој естради. Колико времена проводите с унуцима и колико вам је та улога оплеменила живот?

То је немерљиво моја најлепша и најдража улога, и свакоме бих пожелела такву неизмерну срећу. Имам троје унучића и сви су карактером другачији, па ми је с њима забава гарантована. Имамо наше мале ритуале и навикли су да упркос обавезама традиционално недељом код баке праве „велико море“. То је наша игра у којој им напуним каду с пуно пене и онда се они купају у „великом мору“, а после тога се мазимо и спремамо за спавање. Преслатки су и захвална сам ћерки и зету што су ми подарали то велико богатство – каже позната певачица.

Сигурни смо да ће наше читаоце занимати како изгледа један ваш обичан дан. Чему се посвећујете кад уграбите мало слободног времена?

Увек сам посвећена породици, али и своје активности не запостављам. Планирам да ускоро одемо у нашу кућу у Лепетане, у Боки Которској, на одмор. Такође, бринем и о мајци, којој је 91 година и болује од Алцхајмерове болести. Набављам јој лекове и често је посећујем. Иначе, захвална сам Богу јер је она жива и у доброј кондицији, а ја сам способна да помогнем и будем ту и за најстарије чланове породице, као и за оне најмлађе.

Имате дивну линију на којој и много млађе даме могу да вам позавиде.Да ли спадате у ред жена које се здраво хране?

Волим да кувам за своје унуке, а трудим се да и себи припремим домаћи оброк. Обожавам далматинску кухињу и рибу – откива нам Неда Украден.

Правни и филозофски факултет

Неда Украден рођена је 16. августа 1950. године у месту Имотски, у Хрватској. Једна је од најомиљенијих певачица не само у Србији, већ и на подручју целе бивше Југославије. Њена професионална каријера почела је 1967. године.

Неда је одрасла у Сарајеву, али је често мењала градове због професионалних обавеза које је у то време имао њен отац. Завршила је два факултета − правни и филозофски факултет у Сарајеву, као и средњу музичку школу. Сарађивала је с најеминентнијим ауторима, као што су: Кемал Монтено, Арсен Дедић, Ђорђе Новковић, Сеад Мемић Вајта, Рајко Дујмић, Ђело Јусић, Зринко Тутић, Хари Мата Хари и Никола Борота − Радован. Уз бројне награде које је Неда освојила током своје богате музичке каријере свакако треба издвојити Златну птицу Југотона за више од два милиона продатих плоча. Њен хит „Зора је”, који је написао Ђорђе Новковић, преведен је на тринаест светских језика. Године 1992. преселила се у Београд, где и данас живи и ради.

Пише: Мина Дудуковић
Фото: Андреја Дамњановић, Мирко Табашевић и приватна архива