Почетна » Немачка вакцина касни, а Бразил прави нову из јајета!
Вести из света Здравље

Немачка вакцина касни, а Бразил прави нову из јајета!

Клиничко испитивање нове вакцине против ковида, чија би производња била јефтинија, лакша и бржа, почиње да се спроводи у Бразилу, Мексику, Тајланду и Вијетнаму. Вакцина „НДВ-ХXП-С“ је прва у клиничком испитивању која користи нови молекуларни дизајн за који се очекује да створи бржи имуни одговор од постојећих вакцина.

То би могло да промени начин на који се свет бори против пандемије. Вакцине које се сада користе, као што су вакцине компанија „Фајзер“ и „Џонсон и Џонсон“, морају да се праве у специјализованим фабрикама помоћу састојака који се тешко набављају. Насупрот томе, нова вакцина би могла да се масовно производи у кокошјим јајима, као што се праве милијарде вакцина против грипа сваке године.

Иако је прошле године била једна од првих вакцина која обећава, немачко цепиво против ковида фирме „Кјурвак“ још није угледало светлост дана. Међутим, како поручују из немачке биофармацеутске компаније, одобрење очекују почетком јуна.

Процедура за одобравање вакцине пред Европском агенцијом за лекове покренута је средином фебруара. Више од 40.000 људи из Европе и Латинске Америке тренутно учествује у „фази 2б/3“ испитивања, а привремена анализа ефикасности најављује се за други квартал ове године. Иначе, споро одобравање није једини фактор који онемогућава брзу и масовну имунизацију.

Друго „уско грло“ је производња. Али, из „Кјурвака“ тврде да су у последњих неколико месеци успели да формирају мрежу партнера међу којима су гиганти као што су немачки Бајер и британски Глаксо Смит Клајн. Они би требало да покрију важне кораке у производњи вакцине, чије је званично име иначе CvnCoV.