Почетна » Нешто ново од младог лука
Исхрана

Нешто ново од младог лука

Чини вам се да је млади лук добар само за салату? Грешите! Од младог лука могу да се направе веома укусна и запањујуће маштовита јела. Важно је само да знате да не сме дуго да се термички обрађује јер ће се сочни струкови пуни оне праве пролећне свежине претворити у неугледне и угљенисане штапиће.

Пробајте питу од младог лука с мало сира или чорбу, помешајте га с куваним кромпиром, направите омлет, помешајте млади лук и крем сир или паштету, а можете и да испржите џигерицу уваљану у брашно, додате одозго сецкани млади лук, залијете млеком, поклопите, склоните с ватре и сачекате минут-два пре служења.

Обичај је наших људи да пера младог лука бацају, али то не треба радити. Садржај витамина Ц, важног за стицање имунитета, већи је у зеленом делу него у луковици. Нутриционисти кажу да изразит мирис луку даје сумпор, који је заслужан и за његова лековита својства. Млади лук садржи мање сумпора од старог, али пошто младог лука можемо да поједемо више него старог, тако ипак унесемо онолико сумпора колико нам треба. И, за крај, ево једног новог јела од младог лука, које вреди пробати. Норматив рецепта је за четири особе, а ви смањите количине по потреби.

 

 

Ђувеч од младог лука

Намирнице

800 г пилећих батака са карабатацима, 6–7 веза младог лука, 1 кг кромпира, брашно, уље за пржење, со и бибер по укусу, 2 кашике алеве паприке

Припрема

Млади лук насеците на комаде дуге око 10 цм. Кромпир исеците на кришке и скувајте у сланој води. Сваки батак и карабатак зачините, уваљајте у брашно, испржите на уљу, извадите, поређајте у ђувеч, па распоредите око меса кришке скуваног кромпира. На истом уљу на којем сте пржили месо врло кратко пропржите млади лук, зачините сољу, бибером и алевом паприком, долијте чашу воде, промешајте и тиме прелијте јело. Запеците ђувеч на 200 степени.

Ознаке