Почетна » НЕВЕРОВАТНИ ХЕРОЈ МИЈАТ: Бесплатно кува по кућама и враћа људима осмех на лице
Моја прича Вести

НЕВЕРОВАТНИ ХЕРОЈ МИЈАТ: Бесплатно кува по кућама и враћа људима осмех на лице

Фото: Мијат Милаков/ Јована Симовски

Мијат Милаков, млади кувар из Београда, каже да се идеја да кува по кућама јавила спонтано због незадовољства тренутном ситуацијом која влада у угоститељству. Желео је да људима врати осмех на лице, а и да себи измами исти.

Мијат је одлучио да кува бесплатно, али ипак има један услов. Када дође на адресу свака особа треба да пошаље поруку за 3030 за фондацију „Буди хуман“.

Када си почео да се бавиш кувањем и како се јавила та љубав?

  • Кувањем сам почео да се бавим пре 12 година, променио сам велики број ресторана како бих што више научио И стекао нова искуства. Љубав према кувању постоји од малена, увек ме је привлачила кухиња и испробавање нових ствари.

Како је изгледао први одлазак на адресу?

  • Први одлазак на адресу је био код пријатеља које познајем тако да сам имао форе да се мало праксујем (смех) Међутим, сваки одлазак на нечију адресу је такав да је све опуштено, нема неке разлике да ли познајем људе или не. Уђеш као странац, изађеш као пријатељ.

Да ли те људи зову и како то изгледа када дођеш код некога кући? Шта највише желе да им скуваш?

  • Зову ме и пресрећан сам због тога, био је неочекиван одзив и надам се да ће се тако наставити. Људи ме контактирају, па се прво договоримо шта ће се спремати и колико ће људи бити. Након тога одлазим на адресу где ме чекају све потребне намирнице. Упуте ме у то шта се где налази у кухињи, онда креће магија.

Углавном ми траже да им спремам неке једноставне ствари како би ме што мање оптерећивали. Пасте, лазање и рижото су стандардни на менију, али највише волим неке компликованије ствари.

Колико те то што кувањем усрећујеш друге тебе чини срећним?

  • Испуњава ме у сваком смислу, ипак пут до људског срца иде преко стомака (смех).

Шта највише волиш да спремаш?

  • Један од фаворита ми је дефинитивно азијска кухиња. Свиђа ми се та мешавина зачина која се користи у њиховим јелима, свеже намирнице и посебни начини припреме.

Мијатов план је да у будућности направи емисију како би људима још више приближио своју љубав према кухињи. А каже да ће свакако наставити да се бави кувањем по кућама.