Почетна » Никако не смете да игноришете упалу синуса
Здравље Вести

Никако не смете да игноришете упалу синуса

Фото: Пиксабеј

Имате честе главобоље, отечени сте и не можете да дишете на нос, али немате никакве друге симптоме грипа и прехладе? Можда зато што се и не ради о њима. Често је узрочник овакве главобоље синуситис, за који не сматрамо да је нешто озбиљно и рачунамо да ће проћи сам од себе, али није увек тако. Акутни синуситис најчешће је узрокован прехладом, док су остали узрочници бактерије, алергије и гљивичне инфекције.

Овај проблем можете препознати по отежаном дисању, отеченом лицу и подручју око очију, а може се јавити и главобоља у чеоном делу главе. Нос који цури у комбинацији са болом и осећајем притиска може бити индикатор синуситиса, стања изазваног упаљеним и отеченим синусима. Овај бол се углавном појача када се особа нагне главом према доле, а ако траје дуже од 3 дана и уз то добијете температуру, потребно је да се обратите лекару. Ако се оваква упала не излечи како треба, постоји могућност да се понавља. Ако се појави више од 4 пута годишње или траје око 3 месеца, синуситис је дефинисан као хроничан.

Први симптоми синуситиса су носни канали које је запушила слуз. У влажним носним каналима, у којима нема довољно ваздуха лако се развијају бактерије које су узрочници ове болести, и могу довести до упале. Ово стање може бити изазвано инфекцијом, али и носним абнормалностима, попут девијације, израслина на носу или неправилног облика носне шупљине. Потребно је пратити своје стање и адекватно га лечити уз консултацију лекара, јер је константна главобоља уз отежано дисање добро познат непријатељ на путу да нормално функционишемо у току једног дана.