Почетна » НИКО НЕМА ПРАВА ДА ОДУЗИМА ВАША ПРАВА
Порука +

НИКО НЕМА ПРАВА ДА ОДУЗИМА ВАША ПРАВА

 

Извући се из бодљикавих ланаца стереотипа и предрасуда није нимало лако. Свако ко је дискриминацију осетио на сопственој кожи, зна колико има горак укус. Још увек велики број наших старијих суграђана не препознаје дискриминацију, али осећа неку врсту неправде само зато што имају коју годину више.

Сетих се примера који сам посматрала у једној здравственој установи где сам, чекајући на преглед, чула медицинску сестру како каже старијој госпођи, која јој је приговорила да је пустила млађег човека преко реда, следеће: „Сачекај, баба, ионако имаш све време овог света.” Дакле, помислих, ово ме чека још за коју годину. Поједини здравствени радници, и не само они, закључују да су године живота „легитиман” разлог да се према вама другачије односе кад остварујете своја Уставом и законима гарантована права.

Да бисмо се борили против дискриминације, морамо знати да је препознамо. То је неоправдано прављење разлике или неједнако поступање у односу на друге које се заснива на различитим личним својствима, па и на старосном добу, здравственом стању, инвалидитету…

Србија је установила механизам заштите, и то, показало се у пракси, доста ефикасан – Повереник за заштиту равноправности. Не пријављујући дискриминацију, у жељи да неком не наудите или због тога што имате разумевања, не чините добро ни себи ни другима. Напротив, тако се олакшава неодговорним члановима друштва да крше ваша људска права.

Наш посао је да информишемо грађане о раду Повереника. Свака притужба и решавање проблема јесте корак ближе праведнијем друштву. Подношење притужби је једноставно и потпуно бесплатно. Довољно је да нам се само обратите.

И не заборавите да причате својим рођацима, пријатељима и унуцима о томе да, уколико се и сами укључе у борбу против сузбијање дискриминације, инвестирају у сопствену бољу старост, која је свима нама једина сигурна будућност.