Почетна » Никола Тесла је овако чувао МОЗАК: Купао се на посебан начин, а сваки да је јео једну намирницу
Моја прича Вести

Никола Тесла је овако чувао МОЗАК: Купао се на посебан начин, а сваки да је јео једну намирницу

Сматрао је да нека храна уништава продуктивност!

Никола Тесла је један од највећих научника свих времена! Неки од његових изума још увек нису схваћени, а на својим великим пројектима је радио до краја живота, једнако енергичан и фокусиран.

Део одговора на питања о стању ума и тела који су достигли надљудски ниво способности и свежине пронаћи ћемо у интервјуу 77-огоодишњег Николе Тесле који је дао 1933. године.

Најважније навике стичу се у младости

Тесла је веровао да је у животу најбитнији почетак, у смислу да је важно оне најбитније навике стећи у раној младости.
Тај живот пун врлина био је нужност за некога ко је од ране младости себи постављао велике циљеве и ко је знао да само обуздавањем других страсти и апетита може остварити своје снове и радити у дубокој старости.
То је подразумевало строгу дисциплину:

“Не желим никакав одмор, никакав престанак тешког рада. Када би људи бирали посао у складу са својим темпераментом, укупна количина среће на земљи била би немерљиво већа”, сматрао је геније.

Како је Тесла планирао дуговечност?

“Многи су тужни и депресивни због краткоће живота. Каква је сврха покушаја да се било шта постигне, питају се они. Живот је прекратак, не можемо живети довољно дуго да бисмо довршили наше подухвате. Људи би могли значајно да продуже трајање својих живота ако би се потрудили. Људи чине толико тога што поплочава њихов пут до преране смрти”, истицао је Тесла.

Заиста, на много начине чинимо себе непродуктивним. Између осталог и лошом исхраном. Ево како је Никола Тесла размишљо о навикама везаним за исхрану.

“Пре свега, ми једемо превише, али то смо већ толико пута чули. И једемо погрешну врсту хране и пијемо погрешну врсту течности. Највише штете наноси преједање и недостатак вежбе, што ствара токсично стање у телу и чини немогућим одбацивање накупљених отрова”, веровао је српски научник.
Шта су били главни састојци његове исхране?

“Зашто преоптеретити тело које нас служи? Једем два пута дневно и избегавам све намирнице које стварају киселину. Већина људи једе превише махунастог поврћа које садржи уринску киселину и друге отрове. Свеже поврће, рибу и месо једем ретко и умерено. Иако је рибље месо добро за мозак, оно ствара врло јаку киселу реакцију због велике количине фосфора. Киселост организма је наш највећи непријатељ у старости”

Да избегава месо Тесла је потврдио у још једном интервјуу из 1935. године:

“Избегавам све стимулансе. Скоро па у потпуности избегавам месо. Уверен сам да ће за мање од једног века кафа, чај и цигарете изаћи из моде. Алкохол ће, ипак, и даље бити у употреби, зато што он није стимуланс, већ прави еликсир живота”, предвиђао је Тесла.

Шта ћемо сада? Треба избегавати месо и све врсте хране која ствара киселину, а попити коју сваког дана? Штавише, Тесла је био познат по томе да је готово свакодневно пио виски. Такође, Тесла је био и велики поборник кромпира.