Почетна » Ноћно знојење, грозница, психичке тегобе: Многе жене проведу трећину живота у овом стању
Психолог Вести

Ноћно знојење, грозница, психичке тегобе: Многе жене проведу трећину живота у овом стању

Први знаци менопаузе разликују се од особе до особе, но одређене ствари сматрају се константним, а ево које су то ствари.

Просечна жена, како пише др Наташа Ћурчић, у периоду климактеријума проведе скоро једну трећину живота. Прелазни период према менопаузи наступа већ око двадесетак година пре последње менструације, када постепено почиње да опада репродуктивна способност жене. До значајних хормонских промена долази око шест до осам година пре менопаузе, а затим се јављају и нередовни и неправилни менструациони циклуси праћени разноврсним клиничким знацима.

  • Први знаци менопаузе настају као последица наглог пада естрогена, негативно утичу на квалитет живота и обично се повлаче за 35 година.
  • Први симптом је умор (исцрпљеност, прим. аут.), присутан код око 90% жена.
  • Психичке тегобе најчешће у виду депресије постоје код 50–60 одсто жена.
  • Поремећаји спавања (несаница, прим.аут.) постоје у око 75 одсто случајева.

Овде спадају и валунзи, вазомоторне тегобе које су постале синоним за менопаузу и које се већ појаве у пременопаузалној доби код око 30 одсто жена, а настављају се појављивати и у раној постменопаузи чак у 85 одсто случајева. Таласи врућине се чешће јављају ноћу, за време сна, надовезује се знојење и пад температуре, некад до осећаја грознице.