Почетна » Нова истраживања: Уколико ОВЕ НАМИРНИЦЕ једете сваког дана, можете оштетити мозак
Здравље Вести

Нова истраживања: Уколико ОВЕ НАМИРНИЦЕ једете сваког дана, можете оштетити мозак

Brain and nerve cells, neural network

Најновија студија, представљена на Међународној конференцији Алцхајмерове асоцијације 2022. у Сан Дијегу и показала је да ако више од 20% ваших дневних калорија долази из ултра-обрађене хране , постоји већа вероватноћа да ћете доживети пад когнитивних способности.

У овој студији учествовало је 10.000 људи. Након што су учесници прошли кроз когнитивно тестирање, истраживачи су закључили да су и мушкарци и жене који су јели највеће количине прерађене хране искусили 28% бржу стопу глобалног когнитивног пада и 25% бржу стопу пада извршне функције.

Према  ЦНН- у , др Клаудија Суемото, један од аутора студије, приметила је да у Бразилу ултра-обрађена храна чини 25% до 30% калорија у просечној исхрани.

– Имамо МцДоналд’с, Бургер Кинг и једемо пуно чоколаде и белог хлеба –  рекала је др Суемото.

Шта је ултра-обрађена храна?

У поређењу са прерађеном храном (храна која садржи шећер, со, уље или друге минималне састојке за прераду, попут конзервиране туњевине или поврћа), ултра-прерађена храна се ствара екстракцијом супстанци.

Према Харвард Хеалтх – у, ове екстракције потичу од масти, скроба, додатих шећера и хидрогенизованих масти. Ова храна такође вероватно садржи вештачке боје и ароме, стабилизаторе или друге адитиве за њихово очување.

Обично ултра-обрађена храна стоји на полици, у виду кексића, колача или сланих грицкалица. Замрзнути оброци, безалкохолна пића, виршле и нарезак такође садрже дугу листу хемијских састојака.

Брза храна се такође сматра ултра-обрађеном, с обзиром на то како се ова храна формира коришћењем адитива и екстрахованих састојака.

Како ултра-прерађена храна може утицати на здравље вашег мозга?

Ова недавна студија није прва која успоставља везу између ултра-прерађене хране и когнитивног пада. Једна студија објављена у „Тхе Јоурналс оф Геронтологи“ раније ове године, закључује, да је конзумација ултра-прерађеног меса и уља/намаза, повезана са когнитивним падом код старијих особа са дијабетесом типа 2.

Друга студија објављена у „Нутритион“ открила је да ултра-обрађена храна може негативно утицати на микробиоту црева, што може подстаћи развој неуродегенеративних болести.

Осим тога, студија такође напомиње да су дијете које садрже више масти и једноставних угљених хидрата повезане са неуроинфламацијом и смањеном когнитивном функцијом. Нажалост, мозак није једини део тела на који утиче ултра-прерађена храна.

Студије показују како висок калоријски унос ултра-прерађене хране доводи до ослабљеног приањања/снаге мишића и повећаног ризика од кардиоваскуларних и коронарних болести срца, цереброваскуларне болести, дијабетеса типа 2, што повећава ризик од смртности.

Док уживате у храни, потребно је да се уверите се да ултра-обрађена храна не заузима више од 20% вашег калоријског уноса.