Почетна » Новац највећи проблем, љубав највећа срећа
Здравље Вести

Новац највећи проблем, љубав највећа срећа

Фото: Пекселс

Национално истраживање открива ша старије особе највише мучи, а шта највише радује.

Финансијске потешкоће су највећи проблем старијих становника, а највећи извор задовољства за 73 одсто особа старијих од 55 година су деца и унучићи, показују резултати истраживања спроведеног на националном репрезентативном узорку од 1.000 испитаника старијих од 18 година, чији су посебан део бави старијима од 55 година, којих је у студији било 500.

Поред Србије, истраживање је спроведено и у више од 30 земаља света, а како показују резултати, 15 одсто популације радује се процесу старења, сок на глобалном нивоу на старост позитивно гледа 57 одсто испитаника. Њих 95 одсто тврди да има добар оснос са потомцима и желе да буду упамћени по томе што брину о породици и пријатељима. Финансијске потешкоће су проблем број један старих, а следе бриге везане за проблеме њихове деце и унучади.

Највећи проценат учесника студије сматра да смо стари кад уђемо у седму деценију живота, али млађе особе померају ову границу ка 50-им, док старији у већем проценту сматрају да је особа стар кад уђе у 70-те године. Када је у питању љубав, 58 одсто испитаника каже да за љубав никад није касно и да за њу никад нисмо стари.