Почетна » Нутрициониста Митић: Шта ће се десити ако свако јутро једете јаје?
Нутрициониста Вести

Нутрициониста Митић: Шта ће се десити ако свако јутро једете јаје?

Шта се дешава са нашим организмом ако свако јутро за доручак једемо јаја? Нутрициониста Лазар Митрић из удружења „Сви на вагу“ разјашњује нам све појединости.

Недавно смо писали о фитнес инструктору који је појео 300 јаја за 10 дана како би увидео како ова намирница утиче на наше тело.

Јаја су више него хранљиви, златни рудник и добро утичу на нашу крвну слику и целокупно здравље, порука је нутриционисте Лазара Митрића.

„Једно велико јаје има 13 есенцијалних витамина и минерала, висококвалитетне протеине, а „тешко“ је само 70 калорија! Беланца садрже неке од висококвалитетних протеина, рибофлавин и селен, а вец́ина хранљивих састојака јајета налази се у жуманцету. То су витамин Д – јаје је једна од ретких намирница које природно садрже овај витамин кључан за здравље костију (тело искористи чак 90 % Ца из јајета) и имунолошку функцију.

Важни су и селен, холин, неопходан за нормално функционисање свих ћелија, лутеин и зеаксантин, антиоксиданси који смањују ризик од развоја катаракте и успоравају напредовање макуларне дегенерације повезане са старењем. Осим што су добар извор гвожђа (1,89 мг), снабдевају нас и протеинима (2,7 г).

*Уз све благодети, многи праве везу између уноса јаја, лоше крвне слике и кардиоваскуларних болести.

– Донедавно, препоручивало се да се ограничи конзумација јаја, посебно масних жуманаца које садрже холестерол, али нова истраживања показују да су ове препоруке застареле.

Шта то практично значи?

– То значи да ипак не треба претеривати. Умерена конзумација (1 јаје дневно) није повезана са лошим налазима у крви и срчаним обољењима. Потпуно здравим особама доктори саветују да не би требало да уносимо више од три комада дневно, ни за Ускрс. С друге стране, свакодневни омлети од више јаја, уз брдо сланине или кобасица нису пожељни.

*Многи ће и даље веровати да је само беланце здрава страна јајета.

– Морамо их разуверити јер, понављам, управо је жуманце оно које садржи неке од најбољих хранљивих материја, које јачају нашу крв и имунитет. Дакле, ако се неко одриче жуманца, одриче се фосфора и витамина Д, растворљивог у мастима, који подржава наше опште здравље, апсорбује и калцијум, помаже да одржимо јаке кости.

Ако не конзумирамо јаја, здрав раст и производња црвених крвних зрнаца не могу да буду на оптималном нивоу, губимо енергију, отежани су процес памћења и концентрација, а могућ је и настанак једне врсте анемије (мегалобластичне), због које се осећамо слабо, уморно.

Шта је са холестеролом?

– За почетак, треба знати да он није тако лош. Тачно је да жуманца садрже пуно холестерола, 185 милиграма има једно велико јаје (62 % дневног уноса), као и да се дуго веровало да конзумирање холестерола из јаја повећава његов ниво у организму. Међутим, то код здравих особа има релативно мали утицај на холестерол у крви. Јаје има и лецитин, који сузбија дејство холестерола и поспешује његову елиминацију из организма.

У проблему су они којима је дијагностикована болест, пре свега дијабетес, као и срчани болесници који не знају да стану кад им се у тањиру нађу сухомеснати производи, неки сиреви.

У чему је „квака“?

– Када је исхрана у питању, увек важи стара изрека да треба да једемо умерено. Тако је и са јајима. Седам жуманаца недељно представљају само добитак, а ко је и поред одлуке да их троши забринут за ниво холестерола, лако може да га провери. Биомаркери холестерола, који укључују добар и лош холестерол, ХДЛ и ЛДЛ, одређују се брзо, вађењем крви у лабораторији.

А шта је са оним јајима које користимо за прављење разних јела, колача?

– Јаја су незаобилазна у кухињама широм света, па тако и код нас јер се јела с њима лако спремају, укусна су, а уз то и идеална за сваки период живота. Ако се с овом храном не претерује, не треба претерано ни бринути.

Без обзира на све што сте рекли, биће и даље сумњичаваца.

– Вратимо се на научнике. Доказали су такође, супротно увреженим мишљењима, да ако 12 недеља конзумирамо нискокалоричне намирнице, али уз њих свакодневно једемо по два јаја, холестерол неће да се повећа. А како неки током овакве дијете чак и ослабе, анализа крви ће показати да се ниво холестерола смањио.