Почетна » Нутриционисти открили: „Само један начин исхране је здрав после 50. године“
Нутрициониста Вести

Нутриционисти открили: „Само један начин исхране је здрав после 50. године“

Након 50. године све се мења, метаболизам се успорава, тело губи мишиће, коштана маса се проређује, а кожа убрзано пропада.

Да би се сви ови процеци успорили, неопходна је промена јеловника и поштовање здравих навика. Око педесете тело годишње губи један или два одсто мишићне масе – кажу нутриционисти. Особе које одувек једу избалансиране оброке у каснијим годинама неће морати битније да мењају навике, али ће и они морати да уведу неке мање промене.

Дневне енергетске потребе смањују се за 10 одсто између 51 године и 75 година, а након тога смањују се за још 10 одсто на сваких 10 година.

„С обзиром на то да су људи у овом периоду живота најчешће и физички мање активни, дневно им је потребно и 600 калорија мање“, објашњава немачка нутриционисткиња Улрик Грохман, напомињући да ће особе треће животне доби које наставе да упражњавају исте прехрамбене навике с временом много добијати на тежини.

Након 50. године потребно је смањити калоријски унос, али и увести више протеина у исхрану. Најбољи извор су пилетина, ћуретина и риба. Такође, јогурт и кисело млеко је пожељно јести у већим количинама.

„Уместо белог хеба, пожељно је јести онај од целих житарица, али треба ограничити унос и ове намирнице. Организму је потребна једнака количина витамина и минерала, због чега старије особе треба да једу храну богату хранљивим састојцима, што значи да би било пожељно повећати унос поврћа“, закључује она.